Uskršnji kolač – Kozunak
Lako
5 hours hours
3
Sastojci
- 250 ml mleka Belkino + za premazivanje
- 1 kvasac
- 150 g šećera
- 100 g suvoog grožđa
- 60 ml ruma
- 110 ml ulja TO!
- 4 jaja TO!
- 10 ml arome vanile
- 1 veći limun
- 950 g brašna TO! + za posipanje
- 1 kašičica soli
- šaka blanširanih badema
- par ofarbanih jaja (živih unutra ili kuvanih)
- Aktivirajte kvasac u 50 ml toplog mleka i sa kašikom šećera. Grožđice ostavite u rum da se natapaju.
- U ostatak mleka dodajte jaja, šećer, vanilu, ulje i koru limuna. Dobro umutite smesu dok se šećer ne rastopi. Dodajte kvasac u smesu i ostavite sa strane.
- U brašnu napravite udubljenje pa dodavajte postepeno mokre sastojke. Smesu mesite do 10 minuta, dok ne dobijete blago lepljivo i elastično testo. Formirajte testo u loptu pa ga ostavite pokriveno na toplom, dok se ne duplira u veličini (do 2 sata). Nakon toga ga ponovo premesite i ostavite (pokriven) još sat vremena da naraste.
- Testo podelite na 3 dela i svaki deo oklagijom rastanjite kako biste dobili dugački pravougaonik (do 70 cm dužine). Pospite grožđice na svaki pravougaonik pa ga zarolajte u okruglu dugačku traku kako bi grožđice ostale unutar svake trake. Upletite sve tri trake u pletenicu pa postavite u okrugli pekač, nameštajući početak i kraj pletenice kako bi pletenica izgledala jednako sa svih strana. Premažite pletenicu sa malo mleka pa pospite sitno naseckanim blanširanim bademom. Ofarbana jaja postavite na pletenicu, bliže unutrašnjosti pletenice, i blago ih utisnite u testo.
- Pecite sat vremena, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160°C. Po potrebi prekrijte testo u toku pečenja alu folijom, kada dobije lepu smeđu boju.
Tagovi badem, ofarbana jaja, praznični kolač, rum, suvo grožđe, uskrs, vanila
Sastojci
- 250 ml mleka Belkino + za premazivanje
- 1 kvasac
- 150 g šećera
- 100 g suvoog grožđa
- 60 ml ruma
- 110 ml ulja TO!
- 4 jaja TO!
- 10 ml arome vanile
- 1 veći limun
- 950 g brašna TO! + za posipanje
- 1 kašičica soli
- šaka blanširanih badema
- par ofarbanih jaja (živih unutra ili kuvanih)
Pogledajte i…