Kolač sa kajsijama
Lako
1 hour hour
Sastojci
- 600 g kajsija
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 180 g šećera
- 200 g maslaca, sobne temperature
- 1 vanilin šećer
- narendana kora jednog limuna
- 250 g speltinog ili običnog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 40 g badem listića
- 3 kašike džema od kajsije
- 3 kašičice amaretto-a
- šećer u prahu za posip
- Zagrejati rernu na 180C. Iseći kajsije na pola i ukloniti koštice pa ostaviti sa strane.
- Odvojiti žumanca od belanaca pa umutiti belanca sa prstohvatom soli u čvrsti šne i ostaviti sa strane.
- Žumanca umutiti sa šećerom dok ne dobiju svetlu boju pa dodati maslac i mutiti dok se šećer ne otopi. Dodati vanilin šećer i limunovu koru pa kratko umutiti.
- Prosejati brašno i prašak za pecivo pa sjediniti smesu i konačno dodati belanca pa sve zajedno pomešati (možete dodati i prvo belanca žumancima, pa posle brašno ukoliko vam je tako lakše).
- Smesu izliti u kalup, koji ste prethodno nauljili ili obložili papirom za pečenje (min 23x33 cm, a može i malo veći). Kajsije poređati na površinu testa, ne morate ih utiskati, pa posuti bademe preko kajsija.
- Kolač peći 35-40 minuta dok se testo ne ispeče. Ispečen kolač premazati mešavinom džema od kajsija i amaretto likera kako bi kajsije imale lepši ukus. Pre služenja kolač, isečen na kocke, posuti šećerom u prahu.
Tagovi bademi, dezert, džem, kajsije, kolač, liker, limun
Pogledajte i…