![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2024/05/MG_6262-scaled.jpg)
Kuglof od limuna
![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2023/03/chef-hat.png)
Lako
![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2023/03/Clock-Icon@1X.png)
2 hours hours
![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2023/03/star-3.png)
Sastojci
- 300 g šećera
- 3 limuna rendana kora
- 250 g maslaca sobne temperature
- 4 jaja
- 400 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 125 ml mleka
- 100 ml soka od limuna
- 125 g kisele pavlake Belkino
- 75 ml soka od limuna
- 15 g šećera
- 25 ml limončelo likera opciono
- Zagrejati rernu na 175°C. Pomešati šećer i koru od limuna pa prstima izmasirati oba kako bi se ispustili sokovi iz kore u šećer.
- Umutiti šećer i maslac, dok ne postanu kremasti, nekih 5 minuta. Dodavati jedno po jedno jaje, dok se lepo ne sjedine sa maslacem. Sjediniti brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so pa ih prosejati sa strane. Dodati par kašika suvih materija u fil pa sjediniti mikserom. Dodati mleko i sjediniti pa opet dodati par kašika brašna i umutiti. Dodati sok od limuna i sjediniti pa opet dodati par kašika brašna i umutiti. Konačno dodati pavlaku i sjediniti mikserom. Dodati ostatak suvih materija i sjediniti spatulom.
- Pripremiti kalup za kuglof tako što ćete ga premazati maslacem pa posuti brašnom i izbaciti višak brašna. Prebaciti smesu u kalup za kuglof i izravnati je spatulom. Udarite kalup o sto par puta kako bi svi mehurići izašli napolje pa pecite kuglof 45-50 minuta. Ostavite kuglof da se prohladi u kalupu dok ne budete mogli golim rukama da držite kalup za kuglof (nemojte samo pustiti da se skroz ohladi).
- U međuvremenu skuvajte sok od limuna sa šećerom, dok ne provri, pa pomešati sa limončelom i skinite sa vatre (nemojte kuvati liker kako alkohol ne bi evaporisao, ukoliko pak želite da izbegnete alkohol povećajte količinu soka od limuna).
- Izvadite kuglof, na stalak za tortu, pa premažite četkicom sa pripremljenim sokom od limuna kako bi bio sočniji. Nakon pola sata, kada dobro upije sok od limuna, možete ga poslužiti.
![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2023/03/Separator@1X.png)
Tagovi kolač, kuglof, liker, limun
Sastojci
- 300 g šećera
- 3 limuna rendana kora
- 250 g maslaca sobne temperature
- 4 jaja
- 400 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 125 ml mleka
- 100 ml soka od limuna
- 125 g kisele pavlake Belkino
- 75 ml soka od limuna
- 15 g šećera
- 25 ml limončelo likera opciono
![](https://persu.rs/wp-content/uploads/2021/02/Separator@1X.png)
Pogledajte i…