Kuglof od limuna

Kuglof od limuna

Lako
2 hours

Sastojci

  • 300 g šećera
  • 3 limuna rendana kora
  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 4 jaja
  • 400 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • 125 ml mleka
  • 100 ml soka od limuna
  • 125 g kisele pavlake Belkino
  • 75 ml soka od limuna
  • 15 g šećera
  • 25 ml limončelo likera opciono

  • Zagrejati rernu na 175°C. Pomešati šećer i koru od limuna pa prstima izmasirati oba kako bi se ispustili sokovi iz kore u šećer.
  • Umutiti šećer i maslac, dok ne postanu kremasti, nekih 5 minuta. Dodavati jedno po jedno jaje, dok se lepo ne sjedine sa maslacem. Sjediniti brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so pa ih prosejati sa strane. Dodati par kašika suvih materija u fil pa sjediniti mikserom. Dodati mleko i sjediniti pa opet dodati par kašika brašna i umutiti. Dodati sok od limuna i sjediniti pa opet dodati par kašika brašna i umutiti. Konačno dodati pavlaku i sjediniti mikserom. Dodati ostatak suvih materija i sjediniti spatulom.
  • Pripremiti kalup za kuglof tako što ćete ga premazati maslacem pa posuti brašnom i izbaciti višak brašna. Prebaciti smesu u kalup za kuglof i izravnati je spatulom. Udarite kalup o sto par puta kako bi svi mehurići izašli napolje pa pecite kuglof 45-50 minuta. Ostavite kuglof da se prohladi u kalupu dok ne budete mogli golim rukama da držite kalup za kuglof (nemojte samo pustiti da se skroz ohladi).
  • U međuvremenu skuvajte sok od limuna sa šećerom, dok ne provri, pa pomešati sa limončelom i skinite sa vatre (nemojte kuvati liker kako alkohol ne bi evaporisao, ukoliko pak želite da izbegnete alkohol povećajte količinu soka od limuna).
  • Izvadite kuglof, na stalak za tortu, pa premažite četkicom sa pripremljenim sokom od limuna kako bi bio sočniji. Nakon pola sata, kada dobro upije sok od limuna, možete ga poslužiti.
Tagovi kolač, kuglof, liker, limun

Sastojci

  • 300 g šećera
  • 3 limuna rendana kora
  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 4 jaja
  • 400 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • 125 ml mleka
  • 100 ml soka od limuna
  • 125 g kisele pavlake Belkino
  • 75 ml soka od limuna
  • 15 g šećera
  • 25 ml limončelo likera opciono

Pogledajte i…