baklava

Baklava

Baklava

Lako
2 hours

Sastojci

  • 500 g mlevenih oraha
  • 500 g kora za pitu, tankih
  • 500 g šećera
  • 125 g margarina
  • 40 ml ulja
  • 1 limun
  • voda

  • Izmešati orahe sa 50g šećera. Kuvati prvo preliv jer on treba da se ohladi. 450 g šećera preliti sa vodom tako da prekrije sav šećer i da ga bude dva prsta iznad. Kuvati ga 20 minuta, pred kraj dodati kolutove limuna.
  • Margarin istopiti na tihoj vatri pa mu dodati ulje. Kore iseći u dimenzijama pleha, pleh podmazati margarinom. Ređati 3 kore jednu na drugu i svaku premazivati margarinom, zatim na četvrtu i svaku sledeću, pored premazivanja, treba i posuti orahe, rasporediti ih ravnomerno, a za gore ostaviti još 3 kore koje se kao i donje samo premazuju margarinom.
  • Nepečenu iseći na željeni oblik, peći je oko 40 minuta na 180°C. Vrelu preliti hladnim sirupom. Ostaviti da stoji par sati, najbolje preko noći.
Tagovi baklava, dezert, orasi

Sastojci

  • 500 g mlevenih oraha
  • 500 g kora za pitu, tankih
  • 500 g šećera
  • 125 g margarina
  • 40 ml ulja
  • 1 limun
  • voda

Pogledajte i…