Piletina na indijski način – Tikka Masala

Piletina na indijski način - Tikka Masala

Srednje
2 hours
4

Sastojci

  • 8 čenova belog luka, očišćenog
  • Manji koren đumbira 4 cm, oljuštenog
  • 700 g pilećih karabataka i bataka, bez kostiju i kože, iseckanih na kockice
  • 150 g Belkino jogurta
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1/2 kašičice garam masale
  • 1/2 kašičice mlevenog korijandera
  • 1/2 kašičice mlevenog kumina
  • 1/2 kašičice mlevene ljute paprike
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice mlevene dimljene paprike
  • 1/2 kašičice mlevene kurkume
  • Prstohvat mlevenog cimeta
  • Prstohvat mlevenog bibera
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike maslaca
  • 4 bibera u zrnu
  • 2 klinčića
  • 1 šipka cimeta
  • 1 lovorov list
  • 1 veliki crni luk, sitno naseckan
  • 350 ml paradajz pelata
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  • 1 kašičica smeđeg šećera ili kokosovog
  • 1/2 kašičice mlevenog kumina
  • 1/2 kašičice mlevene ljute paprike
  • 1/2 kašičice mlevene kurkume
  • 1/2 kašičice garam masale

  • U blenderu, sa par kapi vode, izblendati u pastu beli luk i đumbir pa odvaditi 2/3 paste i dodati u posudu za mariniranje piletine.
  • Piletini dodati jogurt, ulje, limunov sok i sve začine. Pomešati dobro i ostaviti da se marinira minimum sat vremena, a najbolje preko noći.
  • Kada ste spremni za pripremu, zagrejati rernu na 240°C. Piletinu sa marinadom presuti u pleh, obložen papirom za pečenje, peći 10 minuta pa okrenuti da se ispeče i sa druge strane još 10 minuta. Na kraju upaliti gornji grejač na temperaturu 240°C i zapeći piletinu 3 minuta.
  • U većoj šerpi zagrejati maslac i ulje na srednje jakoj vatri. Dodati biber u zrnu, klinčić, cimet i lovorov list i kratko prodinstati. Ubaciti ostatak paste, od belog luka i đumbira, i crni luk pa dinstati sve zajedno dok luk ne omekša. Uliti paradajz pelat i krčkati sve na tihoj vatri 15 minuta. Izvaditi začine pa dodati pavlaku za kuvanje (po želji izblendati smesu), začine i kratko kuvati par minuta dok smesa ne proključa.
  • Dodati piletinu i kuvati sve zajedno do željene gustine (do 15 minuta). Servirati tikka masalu sa barenim pirinčem dugog zrna.
Tagovi paprika, paradajz pelat, pavlaka, piletina, pirinač, ručak, večera, začini

Sastojci

  • 8 čenova belog luka, očišćenog
  • Manji koren đumbira 4 cm, oljuštenog
  • 700 g pilećih karabataka i bataka, bez kostiju i kože, iseckanih na kockice
  • 150 g Belkino jogurta
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1/2 kašičice garam masale
  • 1/2 kašičice mlevenog korijandera
  • 1/2 kašičice mlevenog kumina
  • 1/2 kašičice mlevene ljute paprike
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice mlevene dimljene paprike
  • 1/2 kašičice mlevene kurkume
  • Prstohvat mlevenog cimeta
  • Prstohvat mlevenog bibera
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike maslaca
  • 4 bibera u zrnu
  • 2 klinčića
  • 1 šipka cimeta
  • 1 lovorov list
  • 1 veliki crni luk, sitno naseckan
  • 350 ml paradajz pelata
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  • 1 kašičica smeđeg šećera ili kokosovog
  • 1/2 kašičice mlevenog kumina
  • 1/2 kašičice mlevene ljute paprike
  • 1/2 kašičice mlevene kurkume
  • 1/2 kašičice garam masale

Pogledajte i…