Ekleri

Ekleri

Srednje
2 hours

Sastojci

  • 160 ml mleka Belkino
  • 80 ml vode
  • 100 g maslaca
  • 15 g šećera u prahu
  • 2 g soli
  • 200 ml umućenih jaja oko 4 komada M veličine
  • 140 g brašna
  • 5 jaja
  • 115 g šećera
  • 7 ravnih kašika gustina
  • 700 ml mleka Belkino
  • 1,5 kašika ekstrakta vanile
  • 70 g maslaca
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • Par kašika ulja

  • U manju šerpu dodajte mleko, vodu, maslac, šećer u prahu i so. Šerpu stavite na srednju vatru i uz povremeno mešanje sačekajte da se maslac otopi i smesa provri. Skinite šerpu sa ringle i dodajte brašno.
  • Brzim pokretima sjedinite smesu dok se ne formira testo koje se odvaja od ivica šerpe. Vratite šerpu na ringlu i kratko kuvajte (1 do 2 minuta) uz mešanje kako bi se brašno ugrejalo. Prebacite testo u posudu miksera i ostavite desetak minuta da se prohladi.
  • Rernu zagrejte na 220°C, pa u manjoj šerpi, uumutite 200 ml jaja i ostavite sa strane.
  • Krenite da mutite mikserom smesu kako bi se brže prohladila (par minuta) pa krenite sa postepenim dodavanjem jaja u tankom mlazu, neprestano muteći mikserom. Kada se smesa sjedinila, trebalo bi da dobijete glatku smesu koja opet zadržava svoj oblik.
  • Smesom napunite špric sa širokim okruglim nastavkom ili širokim nastavkom sa sitnim zvezdama. U pleh postavite papir za pečenje i na njega izvlačite linije testa oko 10 cm dužine, ostavljajući razmaka između eklera da imaju prostora da narastu (6 cm). Smanjite temperaturu rerne na 180°C pa stavite eklere da se peku 30-35 minuta (ne otvarajući rernu). Nakon pečenja ugasite rernu i ostavite eklere u zatvorenoj rerni, 30 minuta, pa potom otvorite rernu i ostavite ih da se skroz ohlade.
  • Pripremite fil tako što ćete umutiti jaja, šećer i gustin mikserom. U srednjoj šerpi zagrejte mleko do ključanja, sklonite sa ringle pa dodajte vanilu. Muteći fil koji ste prethodno pripremili, krenite sa postepenim dolivanjem mleka (malo po malo). Dobijenu smesu vratite u šerpu na ringlu i mutite žicom. Smesa će krenuti da se zgušnjava naglo nakon par minuta mešanja. Kada se zgusnula u smesu nalik pudingu, ubacite maslac i mešajte dok se skroz ne otopi. Skinite fil sa ringle, prekrijte ga folijom i ostavite u frižideru da se ohladi.
  • Pred samu upotrebu fil kratko umutite mikserom pa napunite špric sa dugačkim uskim nastavkom zgodnim za punjenje eklera. Eklere sa donje strane izbušite na dva mesta pa ih napunite filom (možete ih puniti i običnim pudingom, samo je bitno da bude prohlađen) i ostavite sa strane.
  • Otopite čokoladu i ulje u šerpi pa u nju umočite eklere, sa gornje strane, i poređajte na tacnu kako bi se osušili. Poslužite uz kafu kada se čokolada stegne.
Tagovi čokolada, ekleri, krem, pecivo, vanila

Sastojci

  • 160 ml mleka Belkino
  • 80 ml vode
  • 100 g maslaca
  • 15 g šećera u prahu
  • 2 g soli
  • 200 ml umućenih jaja oko 4 komada M veličine
  • 140 g brašna
  • 5 jaja
  • 115 g šećera
  • 7 ravnih kašika gustina
  • 700 ml mleka Belkino
  • 1,5 kašika ekstrakta vanile
  • 70 g maslaca
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • Par kašika ulja

Pogledajte i…