Somun

Somun

Srednje
2 hours

Sastojci

  • 550 ml mlake vode
  • 10 g instant kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 750 g brašna
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika soli

  • U mlaku vodu dodati kvasac i šećer, pa ostaviti sa strane 5 minuta da se aktivira. Dodavati brašno, malo po malo, i mesiti dok se testo ne poveže. Dodati ulje i so pa mesiti testo još par minuta dok ne bude svilenkaste teksture. Prekriti testo, pa ostaviti da se odmori 30 minuta.
  • Nakon pola sata, testo premesiti varjačom, pa radnu površinu posuti brašnom i izvaditi testo napolje. Podeliti ga na 6 jednakih delova i formirati loptice, pa ih ostaviti da odmore još pola sata.
  • Zagrejati rernu na 250°C pa veliki pleh obložiti papirom za pečenje. Postaviti na pleh po 2 loptice u suprotne uglove pa ih rukama istiskati kako bi se isteglili u oblik somuna. Malim drvenim ražnjićem preći preko somuna unakrsno utiskujući testo kako bi se dobila iscrtana rešetka na somunu.
  • Pre pečenja premazati somune vodom, pa ih staviti u rernu i peći oko 8 minuta. Ostaviti ih da se prohlade, kako bi omekšali, pa poslužiti uz pečene ćevape i malo luka.
Tagovi ćevapi, luk, mleveno meso, ručak, somun, večera

Sastojci

  • 550 ml mlake vode
  • 10 g instant kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 750 g brašna
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika soli

Pogledajte i…