Grčka pita sa tikvicama

Grčka pita sa tikvicama

Lako
2 hours

Sastojci

  • 1 kg tikvica
  • Malo soli
  • 450 g grčkog sira Belkino
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica belog luka uprahu
  • 1 kašičica crnog luka u prahu
  • Soli i bibera po ukusu
  • Pola šake sveže mirođije
  • Par grančica sveže nane
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 10 listova kore za pitu (350g)
  • Susam za posipanje

  • Narendati tikvice, posoliti ih i ostaviti sa strane 30 minuta da ispušte tečnost. Nakon toga, dobro ih iscediti (u tetra peleni) pa odstraniti tečnost.
  • U oceđene tikvice dodati sir, jaja, suve začine i sitno naseckane sveže začine pa sve dobro sjediniti.
  • Zagrejati rernu na 180C. Pleh premazati uljem, sa svih strana, pa ga obložiti sa polovinom kora, tako da na pola izviruju iz tepsije, premazujući svaku uljem.
  • Izliti fil u kore, pa korama prekriti fil i preko poređati ostatak kora, premazujući svaku uljem.
  • Od gore posuti susam pa peći 45 minuta, dok pita ne postane zlatna i hrskava. Pre serviranja, izvaditi pitu iz rerne da se blago prohladi kako bi se fil stegnuo.
Tagovi gotove kore, grčki sir, pita, tikvice

Sastojci

  • 1 kg tikvica
  • Malo soli
  • 450 g grčkog sira Belkino
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica belog luka uprahu
  • 1 kašičica crnog luka u prahu
  • Soli i bibera po ukusu
  • Pola šake sveže mirođije
  • Par grančica sveže nane
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 10 listova kore za pitu (350g)
  • Susam za posipanje

Pogledajte i…