Šnenokle

Šnenokle

Lako
1 hour

Sastojci

  • 50 g sitno seckanih badema
  • 100 g šećera
  • 50 ml vode
  • 2 jajeta
  • Prstohvat soli
  • 4 kašike šećera
  • 500 ml mleka TO!
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike brašna

  • Zagrejati rernu na 180°C pa poređati bademe u pleh. Kratko ih istostirati da dobiju zlatnu boju, do 8 minuta, pa ih ostaviti sa strane.
  • U šerpi zagrejati šećer i vodu, povremeno mešati dok se ne karamelizuje i dobije boju tamniju od meda (10 minuta kuvanja). Preliti karamel preko badema i ostaviti sa strane da se ohladi.
  • Odvojiti belanca od žumanaca pa umutiti belanca sa prstohvatom soli dok ne zapene i onda dodati 2 kašike šećera i mutiti dok ne dobijete čvrsti i sjajni šam.
  • Zagrejati mleko, u većoj šerpi, dok ne krene da izlazi para pa spuštati po 3 kašike umućenih belanaca u jednoj turi (celu smesu podelite na 6 delova). Kuvati 2 minuta po strani, pa sa dve plastične spatule okrenuti na drugu stranu i kuvati i sa druge strane takođe 2 minuta. Izvaditi belanca napolje i ostaviti ih na tacni ili ih odmah rasporediti u čaše za služenje. Očistiti mleko od pene i nečistoća pa ga skloniti na kratko sa vatre.
  • Umutiti žumanca sa ostatkom šećera i vanilin šećerom dok ne dobiju svetliju boju pa dodati brašno i umutiti. Dodati par kašika toplog mleka i opet sve dobro umutiti.
  • Vratiti šerpu sa mlekom na šporet pa dodavati žumanca u tankom mlazu uz neprestano mućenjem, dok se fil blago ne zgusne. Rasporediti fil po čašama za služenje pa izmrviti karamel sa bademima preko i poslužiti.
Tagovi bademi, kiselo mleko, šnenokle

Sastojci

  • 50 g sitno seckanih badema
  • 100 g šećera
  • 50 ml vode
  • 2 jajeta
  • Prstohvat soli
  • 4 kašike šećera
  • 500 ml mleka TO!
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike brašna

Pogledajte i…