PerSu marketi

NOVO

Profiterole punjene vanil kremom

Profiterole punjene vanil kremom

Srednje
55min
0

Sastojci

Sastojci za 25 komada

  • 100 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 240 ml vode
  • 140 g belog brašna
  • 4 jaja

Vanil krem

  • 8 dl mleka Belkino
  • 4 žumanceta
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike arome vanile
  • 3 kašike maslaca

Čokoladni preliv

  • 35 g kristal šećera
  • 20 g kakao praha
  • 30 g meda
  • 100 ml vode
  • 70 g čokolade za jelo i kuvanje, izlomljene
  • 1 listić želatina, može i bez njega

Dekoracija

  • Sitno naseckan lešnik za posipanje

  • Pripremite profiterole tako što ćete u šerpi zagrejati vodu, maslac, šećer i so dok se maslac ne rastopi. Pojačati temperaturu dok ne provri smesa, pa je smanjiti i dodati svo brašno odjednom, pa lupati varjačom smesu i mešati je brzim pokretima dok se ne sjedini do 5 minuta. Skinuti sa ringle pa dodavati jedno po jedno jaje u smesu i mikserom mutiti nakon svakog dodavanja.
  • Zagrejati rernu na 200 stepeni, pa smesom puniti poslastičarski špric sa okruglim širokim nastavkom i na papiru za pečenje oblikovati loptice veličine ping pong loptice. Vlažnim prstom samo oblikovati vrh na svakoj kako bi bio zaobljeniji pa peći do 25 minuta, bez otvaranja rerne. Kada narastu i dobiju zlatnu boju dole, znaćete da su gotove pa ih ostavite negde na hladno da se prohlade.
  • Pripremite fil tako što ćete staviti mleko sa vanilom u šerpu da se greje na ringli, dok u drugoj posudi umutite šećer, žumanca i brašno. Kada se mleko zagrejalo tik pred ključanje, skinite ga sa ringle i sipajte pola smese u posudu sa žumancima i umutite mikserom dobro. Dobijenu smesu prebacite nazad u šerpu sa mlekom i vratite na ringlu neprestano muteći žicom za mućenje. Pustite smesu da proključa, već bi trebalo da se zgusnula do ovog momenta, pa je skinite sa ringle i dodajte maslac.
  • Sjedinite fil i prebacite ga u posudu koju ćete odmah prekriti folijom, kako se ne bi stvorila korica i ostavite da se hladi. Pripremite čokoladni preliv tako što ćete otopiti u šerpi šećer, kakao, med i vodu. Kada smesa provri dodajte čokoladu i ostavite da se otopi pa je sklonite sa ringle da se prohladi. Opciono u ovu smesu dodajte 1 listić želatina prethodno pripremljen prema uputstvu sa pakovanja, pa promešajte u toploj čokoladi dok se ne rastvori.
  • Profiterole filujte vanil kremom i ređajte na tacni prelivajući svaku čokoladnim prelivom i posipajući lešnicima.
Tagovi dezert, profiterole, vanil krem

Sastojci

Sastojci za 25 komada

  • 100 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 240 ml vode
  • 140 g belog brašna
  • 4 jaja

Vanil krem

  • 8 dl mleka Belkino
  • 4 žumanceta
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike arome vanile
  • 3 kašike maslaca

Čokoladni preliv

  • 35 g kristal šećera
  • 20 g kakao praha
  • 30 g meda
  • 100 ml vode
  • 70 g čokolade za jelo i kuvanje, izlomljene
  • 1 listić želatina, može i bez njega

Dekoracija

  • Sitno naseckan lešnik za posipanje

Pogledajte i…