Tufahije
Lako
1 hour hour
Sastojci
- 9 jabuka, zlatni delišes
- 500 g kristal šećera
- 500 ml vode
- 1 vanilin šećer
- Pola limuna, naseckanog na kolutiće
- 100 ml slatke pavlake
- 150 g oraha, rendanih
- Jabuke oljuštite, izvadite sredinu pa premažite limunom kako ne bi požutele.
- U manju šerpu stavite šećer, vodu, vanilin šećer i kolutove limuna, pa kuvajte dok smesa ne proključa.
- Ubacite 3-4 jabuke (koliko vam stane u šerpu), kuvajte 5 minuta na jednoj strani, pa ih okrenite da se i na drugoj strani kuvaju 5 minuta.
- Izvadite jabuke iz šerpe, odložite na tacnu, pa stavite u frižider da se ohlade.
- Nastavite kuvanje ostalih jabuka, istom dužinom kuvanja.
- Mikserom umutite slatku pavlaku dok ne bude čvrsta.
- U mlevene orahe dodajte 8 kašika šerbeta u kojoj su se kuvale jabuke i 5 kašika umućene slatke pavlake pa sve zajedno pomešajte. Ovom smesom napunite špric za filovanje (sa širokim okruglim nastavkom) i punite jabuke.
- Jabuke ukrasite ostatkom umućene slatke pavlake, pospite sa malo seckanih oraha, kandiranom višnjom, zalijte sa dve kašike šerbeta pa poslužite.
Tagovi dezert, jabuke, limun, orasi, tufahije, vanila
Pogledajte i…