Piroške
Srednje
2 hours hours
Sastojci
- 100 ml toplog mleka
- 7 g suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 3 jajeta
- 100 g jogurta Belkino
- 200 g grčkog ili sitnog sira Belkino
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 300 g Belkino gauda sira u listićima opciono
- Aktivirati kvasac u toplom mleku sa kašičicom šećera (5 minuta dok ne zapeni).
- Aktivirani kvasac umutiti sa jajima, jogurtom i sirom pa dodati brašno i so te sjediniti smesu dok ne dobijete lepljivo testo.
- Testo ostaviti sat vremena na toplom, pokriveno, dok se ne duplira u veličini.
- Na pobrašnjenoj površini podeliti smesu na dve lopte pa svaku loptu razviti oklagijom na pravougaonik debljine prsta te ga podeliti na 8 manjih pravougaonika.
- Na svaki pravougaonik testa staviti po štapić naseckanih Gauda listića pa testo istegliti malo oko štapića. Zatvoriti dobro ivice testa i oblikovati pirošku u cilindričan oblik. Ponoviti postupak sa ostatkom testa i složiti sve piroške na tacnu da narastu još nekih pola sata.
- U međuvremenu zagrejati ulje u šerpi pa pržiti po dve piroške odjednom. Okretati ih povremeno tokom pečenja kako bi sa svih strana dobile lepu boju. Izvaditi ih napolje kada postanu zlatne boje. Piroške ređati na ubrus i poslužiti tople.
Tagovi doručak, jogurt, piroške, sir, večera
Sastojci
- 100 ml toplog mleka
- 7 g suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 3 jajeta
- 100 g jogurta Belkino
- 200 g grčkog ili sitnog sira Belkino
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 300 g Belkino gauda sira u listićima opciono
Pogledajte i…