
Baklava sa pistaćima
Lako
2 hours hours
Sastojci
Za sirup:
- 500 ml vode
- 575 g šećera
- Sok od 1 limuna
- 2 kardamoma zgnječena
- 1 kašika ekstrakta narandže ili ružine vode
Za fil:
- 300 g mlevenih pistaća
- 100 g krupno seckanih pistaća
- 100 g šećera
Ostalo:
- 200 g maslaca
- 500 g kora za pitu
- U šerpici sjediniti vodu i šećer i sačekati da smesa provri na srednjoj temperaturi.
- Smanjiti temperaturu, dodati sok od limuna i kardamom, pa kuvati sirup 25–30 minuta.
- Skloniti šerpicu sa ringle, dodati ekstrakt narandže ili ružine vode, promešati i procediti sirup.
- Otopiti maslac dok ne postane tečan i ostaviti po strani. U činiji pomešati mlevene pistaće, seckane pistaće i šećer.
- Tepsiju dimenzija 39×29 cm premazati maslacem, staviti koru, premazati je maslacem i ponoviti postupak sa još dve kore.
- Nakon prve tri kore bez fila, početi sa redovima u kojima se na svaku koru nanosi maslac i deo fila. Tako slagati dok se ne potroši sav fil, a za kraj ostaviti tri kore koje se svaka premazuju maslacem.
- Poslednju koru ne premazivati pre sečenja — iseći baklavu oštrim nožem, zatim je premazati maslacem i preliti ostatkom otopljenog maslaca.
- Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Toplu baklavu preliti pripremljenim sirupom i ostaviti da se ohladi.
- Nakon nekoliko sati poslužiti.
Tagovi baklava, domaće, hrskavo, maslac, orijentalno, pistaći, poslastica, praznici, ružina voda, sirup, slatko, tradicionalno
Pogledajte i…



