
Beignet krofne

Lako

3 hours hours

Sastojci
Za testo:
- 10 g suvog kvasca
- 40 g šećera
- 100 ml tople vode
- 100 ml zaslađenog kondenzovanog mleka
- 1 jaje
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 400 g brašna TO!
- 1 kašičica soli
- 60 g maslaca
Za prženje i serviranje:
- 1 l ulja TO!
- 50 g šećera u prahu
- Žuti list džem od šipurka
- U manjoj posudi sjediniti suvi kvasac, šećer i toplu vodu. Ostaviti da stoji 10 minuta dok se kvasac ne aktivira i smesa ne postane penasta.
- U većoj posudi pomešati aktivirani kvasac sa kondenzovanim mlekom, jajetom i ekstraktom vanile. Kratko umutiti dok se sastojci ne povežu.
- Dodati brašno i so, pa mesiti rukom ili mikserom sa nastavkom za testo oko 5 minuta, dok se ne formira povezano, ali mekano testo.
- Dodati omekšali maslac i nastaviti sa mešenjem dok testo ne postane glatko i elastično. Pokriti posudu i ostaviti testo da narasta na toplom mestu oko 2 sata, dok se ne udvostruči.
- Nakon narastanja, prebaciti testo na pobrašnjenu površinu i rastanjiti oklagijom na debljinu od oko 1 cm. Seći na kvadrate širine otprilike 7 cm.
- U dubokoj šerpi zagrejati ulje. Kada se dovoljno ugreje, pržiti krofne u manjim turama, sa obe strane, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i lepo se naduju.
- Vaditi ih na papirne ubruse da se ocede od viška ulja. Po želji posuti šećerom u prahu i služiti uz džem od šipurka.

Tagovi beignet, dezert, domaći recept, džem od šipurka, kondenzovano mleko, krofne, meko testo, poslastica, šećer u prahu, vanila
Pogledajte i…