Doboš torta

Doboš torta

Srednje
3 hours
5

Sastojci

Kora

  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g brašna

Fil

  • 4 jaja
  • 100 g šećera u prahu
  • 10 g vanilin šećera
  • 10 ml arome ruma
  • 35 g kakao maslaca
  • 150 g tamne čokolade
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 20 g kakao praha
  • 235 g maslaca, sobne temperature

Karamel

  • 150 g šećera
  • 3 kašike vode
  • 3 kašičice soka od limuna
  • par prstohvata krupne soli (opciono)
  • šaka lešnika (opciono)

  • Zagrejati rernu na 180°C . Razdvojitižumanca od belanaca. Umutiti belanca sa prstohvatom soli, dok se ne zapenušaju,pa postepeno dodavati 50 g šećera u prahu dok ne dobijete čvrsti šam.
  • Umutiti potom i žumanca sa 50 g šećera u prahu, dok ne postanu svetlije boje, pa dodati brašno i dobro sjediniti. Dodati trećinu belanaca i umutiti smesu sa žumancima. Kada se smesa sa žumancima malo razvodnila, dodati ostatak belanaca i lagano sjediniti spatulom.
  • Možete kore sipati u 3 pleha, obložena papirom za pečenje (prečnika 20 cm) pa ih nakon pečenja seći na dva dela, a možete i na papiru za pečenje iscrtati krug prečnika 20 cm, pa na njega rasporediti smesu (podeliti je na 6 kora), oko 70-80 g po kori. U prvom slučaju će vam za pečenje trebati oko 12 minuta, dok će u drugom slučaju pečenje trajati 7 minuta. Kore pecite na gornjoj poziciji u rerni i kontrolišite ih, čim dobiju zlatnu boju, spremne su za hlađenje. Ukoliko želite da torta izgleda urednije, možete prstenom za kolače iseći svaku koru na 18-19 cm, kako biste imali urednije ivice.
  • Otopiti tamnu čokoladu i čokoladu za kuvanje sa kakao maslacem u šerpi pa ih ostaviti po strani.
  • Sipati malo vode u šerpu, pa iznad nje postaviti sud za mućenje, da ne dodiruje vodu u šerpi, pa u njemu mutiti jaja, šećer, vanilin šećer i rum. Mutiti žicom za mućenje dok se fil ne zgusne i postane penušav po površini i svetle boje. Skinuti fil po strani pa mu dodati otopljenu čokoladu i sjediniti žicom pa dodati kakao prah. U drugoj posudi umutiti penasto maslac pa ga dodati filu i mikserom sve zajedno sjediniti.
  • Filovati kora, fil kora, ostavljajući šestu koru po strani zaključno sa filom. Po kori će vam trebati oko 120 g fila, ostatkom smese premažite ivice i ostaće vam malo fila za ukrase na torti koji će vam poslužiti kao oslonac za karamel dekoraciju.
  • Šestu koru iseći na 8 ili 16 jednakih parčadi na papiru za pečenje na okrugloj dasci i ostaviti ih poređane jednu pored druge u početni krug. Nauljiti ivice prstena za tortu pa ga staviti okolo šeste kore.
  • U šerpici otopiti vodu, šećer i limunov sok, bez mešanja, uz povremeno pomeranje šerpe po potrebi dok ne dobijete karamel tamno braon boju. Izliti karamel u prsten za tortu preko kore i po potrebi odići dasku i razliti karamel sa svih strana podjednako. Sačekati 30 sekundi-1 minut da se karamel malo stegne, pa posuti krupnom soli i ukloniti prsten. Oštar nož mazati maslacem pred svako sečenje pa seći karamel po obliku parčića kore. Postaviti svaki karamel naslonjen na ukras na torti i tako ukrug. Ostatke karamele skupite sa papira za pečenje i samleti sa šakom lešnika. Posuti ovom smesom donje ivice torte i ohladiti je pred služenje.
Tagovi čokolada, dezert, karamel, lešnici, rum, torta

Sastojci

Kora

  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g brašna

Fil

  • 4 jaja
  • 100 g šećera u prahu
  • 10 g vanilin šećera
  • 10 ml arome ruma
  • 35 g kakao maslaca
  • 150 g tamne čokolade
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 20 g kakao praha
  • 235 g maslaca, sobne temperature

Karamel

  • 150 g šećera
  • 3 kašike vode
  • 3 kašičice soka od limuna
  • par prstohvata krupne soli (opciono)
  • šaka lešnika (opciono)

Pogledajte i…