Dunavski valovi
Srednje
3 hours hours
Sastojci
- 5 jaja
- prstohvat soli
- 125 g šećera
- 125 ml ulja
- 125 g gazirane vode
- 250 g brašna
- 1 kesica vanilin šećera
- 5 g praška za pecivo
- 20 g kakao praha
- 15 ml mleka Belkino
- 5 ml ekstrakta ruma
- 1 tegla (700 g) kompota od višanja
- 1 puding od vanile
- 500 ml mleka Belkino
- 75 g šećera
- 200 g maslaca, sobne temperature
- 200 g čokolade
- 100 ml slatke pavlake
- Upalite rernu da se ugreje na 150°C (funkcija oba grejača i ventilator). Razdvojite belanca od žumanaca. Belanca penasto umutite sa prstohvatom soli, dodajte 50 g šećera, pa mutite dok ne dobijete čvrsti šam.
- Žumanca umutite sa ostatkom šećera, dok ne dobiju svetlu boju, dodajte ulje i vodu pa sve sjedinite. Dodajte brašno, vanilin šećer i prašak za pecivo pa dobro umutite. Dodajte umućena belanca, spatulom sve nežno sjedinite, pa podeliti na dva jednaka dela (oko 450 g po smesi). U jednu smesu dodajte kakao prah, mleko i rum pa dobro promešajte.
- U kalup obložen papirom za pečenje, ravnomerno izlijte žutu smesu, pa mestimično u gomilicama dodajte kakao smesu. Prekrijte oceđenim višnjama, blago ih utisnute u testo, pa stavite da se peče 25 minuta. Testo dobro prohladite (minimum sat vremena).
- Puding pripremite prema uputstvu sa pakovanja, 100 ml hladnog mleka pomešajte sa pudingom u posudici. U šerpi zagrejte ostatak mleka sa 75 g šećera, do ključanja, pa dodajte razmućeni puding i kuvajte dok se ne zgusne. Puding ostavite da se dobro prohladi u frižideru, prekriven folijom, minimum sat vremena.
- Kada se puding ohladi umutite ga sa maslacem, sobne temperature, dok ne postane kremast. Fil izlijte preko kore, dobro rasporedite, pa ostavite u frižider da se još prohladi.
- Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom, razlijte preko kolača, pa ostavite da se prohladi (minimum pola sata). Nakon toga isecite po želji i poslužite.
Tagovi čokolada, kakao, kolač, rum, vanila, višnje
Sastojci
- 5 jaja
- prstohvat soli
- 125 g šećera
- 125 ml ulja
- 125 g gazirane vode
- 250 g brašna
- 1 kesica vanilin šećera
- 5 g praška za pecivo
- 20 g kakao praha
- 15 ml mleka Belkino
- 5 ml ekstrakta ruma
- 1 tegla (700 g) kompota od višanja
- 1 puding od vanile
- 500 ml mleka Belkino
- 75 g šećera
- 200 g maslaca, sobne temperature
- 200 g čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Pogledajte i…