
Esterhazi torta

Teško

4 hours hours

Sastojci
Za fil:
- 225 ml mleka
- 10 žumanaca
- 150 g šećera u prahu
- 60 g brašna
- 20 g gustina
- 280 g maslaca (sobne temperature)
- 1 kašika ekstrakta vanile
Za kore:
- 10 belanaca
- Prstohvat soli
- 250 g šećera
- 200 g mlevenih badema
- 60 g mlevenih lešnika
Za premaz:
- 75 g džema od kajsije
- 1 kašika ruma
Za dekoraciju:
- 50 g čokolade
- 2 kašičice ulja
Za glazuru:
- 300 g šećera u prahu
- 1 kašika soka od limuna
- 2 kašičice ulja
- 60 ml ključale vode
- Zagrejte mleko do ključanja, a zatim ga sklonite sa ringle. Umutite žumanca sa šećerom u prahu dok ne posvetle, zatim dodajte brašno i gustin i kratko sjedinite. U smesu postepeno dodajte mleko, sve vreme muteći mikserom.
- Smesu vratite u šerpu i kuvajte na srednje jakoj vatri uz neprestano mešanje žicom dok se ne zgusne. Fil prebacite u posudu, pokrijte folijom i ostavite da se hladi.Za kore umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne zapene, zatim postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst i sjajan šam. Dodajte mlevene orašaste plodove i pažljivo sjedinite spatulom.
- Na papiru za pečenje iscrtajte sedam krugova prečnika 20 cm. Okrenite papir naopako, rasporedite smesu u krugove (po oko 120 g po kori) i pecite na 190 °C oko 11 minuta – dok kore ne počnu da dobijaju boju.
- Kada se fil prohladi, penasto umutite maslac, dodajte fil i vanilu pa sve zajedno umutite. Skinite pažljivo papir sa kora i slažite tortu: kora – oko 115 g fila – i tako do poslednje kore (6 slojeva fila). Premažite ivice ostatkom fila i stavite tortu u frižider da se hladi.
- Džem zagrejte dok ne postane tečan, dodajte rum i promešajte. Premažite vrh torte i vratite je u frižider, najbolje preko noći.
- Za dekoraciju, čokoladu i ulje otopite na pari. Za glazuru pomešajte šećer u prahu, limunov sok i ulje, zatim postepeno dodajte ključalu vodu dok ne dobijete smesu koja se ravnomerno razliva. Prelijte glazuru preko torte.
- Po glazuri iscrtajte čokoladne linije, pa čačkalicom vucite horizontalne linije preko njih. Ostavite tortu da se hladi jedan sat, zatim ivice ukrasite seckanim bademima i lešnicima.
- Tortu poslužite najmanje dva sata nakon hlađenja.

Tagovi bademi, čokolada, džem od kajsije, jagoda, lešnici, limun, torta, vanila
Sastojci
Za fil:
- 225 ml mleka
- 10 žumanaca
- 150 g šećera u prahu
- 60 g brašna
- 20 g gustina
- 280 g maslaca (sobne temperature)
- 1 kašika ekstrakta vanile
Za kore:
- 10 belanaca
- Prstohvat soli
- 250 g šećera
- 200 g mlevenih badema
- 60 g mlevenih lešnika
Za premaz:
- 75 g džema od kajsije
- 1 kašika ruma
Za dekoraciju:
- 50 g čokolade
- 2 kašičice ulja
Za glazuru:
- 300 g šećera u prahu
- 1 kašika soka od limuna
- 2 kašičice ulja
- 60 ml ključale vode
Pogledajte i…