Gabon torta
Srednje
2 hours hours
5
Sastojci
Fil
- 8 žumanaca
- 125 g šećera u prahu
- 150 g čokolade za kuvanje (može i kombinacija tamne i čokolade za kuvanje)
- 175 g maslaca
Kora
- 8 belanaca
- prstohvat soli
- 125 g šećera
- 175 g mlevenih oraha
Čokoladna glazura
- 100 ml slatke pavlake
- 100 g čokolade za kuvanje
- 25 g maslaca
- Mikserom umutiti žumanca, sa šećerom, dok ne postanu svetlije boje. U manju šerpu sipati vodu i staviti da provri na šporetu. Iznad staviti posudu sa umućenim žumancima, da ne dodiruje vodu, i kuvati mešajući dok se smesa ne zgusne (10 minuta) na srednje tihoj temperaturi. Isključite šporet, pa ubacite u posudu sitno seckanu čokoladu, i mešajte dok se ne otopi. Odložite fil sa strane da se ohladi.
- Umutiti belanca, sa prstohvatom soli, dok ne zapene pa dodavati postepeno šećer dok se ne umuti smesa u čvrsti šam. Dodati malo po malo lešnika i sjediniti spatulom laganim pokretima.
- Vratite se filu i umutite ga mikserom sa maslacem, iseckanim na kocke, dok se ne sjedini. Dodati u smesu za kore 75 g fila pa promešati dok se ne sjedini sve.
- Podeliti smesu na 3 dela (oko 200 g po kori) i izliti ih u pleh obložen papirom za pečenje (prečnika 20 cm) pa peći 15 minuta na 180°C. Ohladiti dobro kore pre filovanja. Filovati kore po principu, kora-fil-kora-fil-kora-fil pa još ostatkom fila premazati celu tortu po ivicama. Za fil po sloju će vam trebati oko 125 g.
- Otopiti čokoladu sa slatkom pavlakom i maslacem pa preliti preko torte i ostaviti da se prohladi (minimum pola sata, a najbolje preko noći) pa poslužiti.
Tagovi čokolada, lešnici, torta
Sastojci
Fil
- 8 žumanaca
- 125 g šećera u prahu
- 150 g čokolade za kuvanje (može i kombinacija tamne i čokolade za kuvanje)
- 175 g maslaca
Kora
- 8 belanaca
- prstohvat soli
- 125 g šećera
- 175 g mlevenih oraha
Čokoladna glazura
- 100 ml slatke pavlake
- 100 g čokolade za kuvanje
- 25 g maslaca
Pogledajte i…