Galete sa voćem

Galete sa voćem

Galete sa voćem

Srednje
1 hour 15 minutes

Sastojci

Za prhko testo:

  • 140 g putera, hladnog, iseckanog na kockice
  • 225 g brašna
  • 25 g griza
  • 2 kašike šećera
  • 2 žumanca
  • 1 jaje za podmazivanje
  • listići badema opciono

Za nadev:

  • 600 g naseckanih jagoda (ili voća po želji)
  • 2 kašičice skroba
  • 1 kašika šećera
  • 4 kašike džema od jagoda

  • Zagrejte rernu na 180°C.
  • Testo možete umesiti na dva načina. Jedan je uz pomoć blendera, a drugi uz pomoć viljuške. Suština je da se brašno, griz, šećer i puter sjedine, a da se spreči topljenje putera. Grudvice će ostati, ali je bitno da ne bude previše krupnih. U to zatim dodajte blago umućena žumanca. Istresite na površinu i mesite što kraće, samo onoliko koliko je dovoljno da se sve sjedini.
  • Ukoliko je testo suvo dodajte kašiku ledene vode. Rastanjite u disk, smotajte u prijanjajuću foliju i ostavite minimum 30 minuta u frižider.
  • Za to vreme napravite nadev tako što ćete iseckati sve jagode po želji, pa ćete ih u posudi pomešati sa šećerom i skrobom. Testo rastanjite na 4mm debljine u približno kružni oblik pa ga nafilujte nadevom od jagoda tako da rubovi u širini od 3 cm ostanu prazni.
  • Namažite rubove umućenim jajetom, pa preklopite jagode sa svih strana. Premažite i spoljašnjost sa jajima i pospite listiće badema ako imate. Pecite 30 minuta ili dok ne porumeni. Dok je još toplo premažite nadev džemom od jagoda.  
Tagovi dezert, galete, galete sa voćem, jagode

Sastojci

Za prhko testo:

  • 140 g putera, hladnog, iseckanog na kockice
  • 225 g brašna
  • 25 g griza
  • 2 kašike šećera
  • 2 žumanca
  • 1 jaje za podmazivanje
  • listići badema opciono

Za nadev:

  • 600 g naseckanih jagoda (ili voća po želji)
  • 2 kašičice skroba
  • 1 kašika šećera
  • 4 kašike džema od jagoda

Pogledajte i…