Kolač Rigo Janči

Kolač Rigo Janči

Srednje
3 hours

Sastojci

Kora

  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 120 g šećera
  • 120 g brašna
  • 30 g kakao praha
  • kašičica praška za pecivo

Fil

  • 500 ml slatke pavlake
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 kremfiks
  • 150 g otopljene čokolade

Glazura

  • 60 g džema od kajsija
  • 3 kašike ruma
  • 150 g tamne čokolade
  • 2 kašike ulja

  • Zagrejati rernu na 180C. Razdvojiti žumanca od belanaca pa umutiti belanca sa prstohvatom soli dok ne zapene. Dodati 60 g šećera i mutiti dok ne dobijete sjajni i čvrsti šam pa ostaviti sa strane.
  • Umutiti žumanca sa ostatkom šećera dok ne postanu svetle boje pa dodati belanca, malo po malo, sjedinjujući polako spatulom. Dodati prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo pa pomešati smesu spatulom.
  • Nauljiti i obložiti pleh za pečenje dimenzija 30x25 cm (ukoliko želite da ga sečete horizontalno, ukoliko ne želite, trebaće vam duplo veći pleh kako biste ga isekli na pola). Izliti fil u pleh i izravnati ga spatulom od ugla do ugla. Lagano lupiti pleh o sto par puta kako bi izašli balončići pa staviti pleh u rernu. Peći 10 minuta, proveriti čačkalicom da li je pečeno pa ostaviti na hlađenju (30-60 minuta).
  • Umutiti slatku pavlaku sa kremfiksom i šećerom dok ne bude čvrsta pa dodati otopljenu čokoladu, malo po malo i sjedinavati lagano pa ostaviti po strani.
  • Iseći koru horizontalno na pola pa nafilovati film donju koru i ostaviti u frižideru. Gornju koru premazati mešavinom džema od kajsija i ruma. Otopiti tamnu čokoladu sa uljem pa preliti preko kore i ostaviti do 30 minuta da se hladi.
    Toplim nožem seći koru sa čokoladom na kocke (7x7 cm) pa ih postaviti preko nafilovane kore u frižideru. Ostaviti kolač da se čokolada skroz ne stegne pa ga iseći celog na kocke vodeći se isečenom korom.
  • Ukrasiti sa ostatkom čokoladnog preliva ili pripremiti čokoladni ganaš (100 g čokolade i100 g slatke pavlake otopiti pa prohladiti u frižideru na pola sata) pa špricom ukrasiti sa maraskino višnjama na vrhu.
Tagovi čokolada, dezert, džem, kolač, rum

Sastojci

Kora

  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 120 g šećera
  • 120 g brašna
  • 30 g kakao praha
  • kašičica praška za pecivo

Fil

  • 500 ml slatke pavlake
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 kremfiks
  • 150 g otopljene čokolade

Glazura

  • 60 g džema od kajsija
  • 3 kašike ruma
  • 150 g tamne čokolade
  • 2 kašike ulja

Pogledajte i…