Kolač Rigo Janči
Srednje
3 hours hours
Sastojci
Kora
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 120 g šećera
- 120 g brašna
- 30 g kakao praha
- kašičica praška za pecivo
Fil
- 500 ml slatke pavlake
- 50 g šećera u prahu
- 1 kremfiks
- 150 g otopljene čokolade
Glazura
- 60 g džema od kajsija
- 3 kašike ruma
- 150 g tamne čokolade
- 2 kašike ulja
- Zagrejati rernu na 180C. Razdvojiti žumanca od belanaca pa umutiti belanca sa prstohvatom soli dok ne zapene. Dodati 60 g šećera i mutiti dok ne dobijete sjajni i čvrsti šam pa ostaviti sa strane.
- Umutiti žumanca sa ostatkom šećera dok ne postanu svetle boje pa dodati belanca, malo po malo, sjedinjujući polako spatulom. Dodati prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo pa pomešati smesu spatulom.
- Nauljiti i obložiti pleh za pečenje dimenzija 30x25 cm (ukoliko želite da ga sečete horizontalno, ukoliko ne želite, trebaće vam duplo veći pleh kako biste ga isekli na pola). Izliti fil u pleh i izravnati ga spatulom od ugla do ugla. Lagano lupiti pleh o sto par puta kako bi izašli balončići pa staviti pleh u rernu. Peći 10 minuta, proveriti čačkalicom da li je pečeno pa ostaviti na hlađenju (30-60 minuta).
- Umutiti slatku pavlaku sa kremfiksom i šećerom dok ne bude čvrsta pa dodati otopljenu čokoladu, malo po malo i sjedinavati lagano pa ostaviti po strani.
- Iseći koru horizontalno na pola pa nafilovati film donju koru i ostaviti u frižideru. Gornju koru premazati mešavinom džema od kajsija i ruma. Otopiti tamnu čokoladu sa uljem pa preliti preko kore i ostaviti do 30 minuta da se hladi.Toplim nožem seći koru sa čokoladom na kocke (7x7 cm) pa ih postaviti preko nafilovane kore u frižideru. Ostaviti kolač da se čokolada skroz ne stegne pa ga iseći celog na kocke vodeći se isečenom korom.
- Ukrasiti sa ostatkom čokoladnog preliva ili pripremiti čokoladni ganaš (100 g čokolade i100 g slatke pavlake otopiti pa prohladiti u frižideru na pola sata) pa špricom ukrasiti sa maraskino višnjama na vrhu.
Tagovi čokolada, dezert, džem, kolač, rum
Pogledajte i…