Mantije

Mantije

Srednje
4 hours
5

Sastojci

  • 700 g brašna
  • 20 g soli
  • 70 ml ulja
  • 400 ml mlake vode
  • 500 g mlevenog junećeg mesa
  • 200 g sitno seckanog luka
  • 50 ml vode
  • 1 ½ kašičice soli
  • 1 kašičica bibera
  • 150 g maslaca
  • 75 ml maslinovog ulja
  • 1 čaša kiselog mleka Belkino

  • Pomešati brašno, so i ulje. Postepeno dodavati mlaku vodu i mesiti dok se smesa ne krene odvajati od posude. Na pobrašnjenoj površini kratko premesiti testo pa ga ostaviti u posudi pokrivenog na 30 minuta. Podeliti testo na 10 delova pa svaki kratko premesiti i oblikovati u lopticu pa pokriti ponovo i ostaviti na 30 minuta.
  • U međuvremenu sjediniti meso, luk, vodu, ulje, so i biber pa ostaviti po strani. U manjoj šerpici otopiti maslac i ulje pa ostaviti po strani takođe.
  • Svaku lopticu istanjiti oklagijom i ostaviti po strani. Na blago pobrašnjenoj površini staviti prvu razvijenu lopticu, koju ste još rukama blago rastanjili, pa je premazati u tankom sloju sa otopljenim maslacem. Na ovu lopticu postaviti sledeću razvijenu lopticu (koju ste takođe rukama još istanjili) pa spojiti ivice i lagano razvijati u krug. Ponavljati postupak dok ne potrošite sve kore.
  • Postavite koru na radnu površinu na kojoj ćete moći da sečete testo pa razvijati testo tako da formirate pravougaonik dimenzija 40*48 cm. Seći testo na kocke dimenzija 4x4 cm. Na svaku kocku testa postaviti malo fila od mesa, veličine lešnika dok ne potrošite sav fil. Pre nego što savijete kockicu testa sa filom i na taj način je konačno zatvorite, prvo je dodatno istanjite rukama, tako što ćete prebaciti svaku ivicu preko fila.
  • Premazati 2 tepsije od 40 cm prečnika sa otopljenim maslacem pa ređati mantije u krug, šavom nadole. Kada ih poređate premažite mešavinom maslaca, pa pecite 15-20 minuta na 250°C, dok ne dobiju smeđu boju. Potom ih prekrite folijom i pecite još 15-20 minuta. Na kraju pečenja mantije zalite čašom kiselog mleka Belkino i zapecite još par minuta.
  • Prohlađene mantije poslužite tople uz kiselo mleko Belkino.
Tagovi kiselo mleko, mantije, mleveno meso, pita sa mesom

Sastojci

  • 700 g brašna
  • 20 g soli
  • 70 ml ulja
  • 400 ml mlake vode
  • 500 g mlevenog junećeg mesa
  • 200 g sitno seckanog luka
  • 50 ml vode
  • 1 ½ kašičice soli
  • 1 kašičica bibera
  • 150 g maslaca
  • 75 ml maslinovog ulja
  • 1 čaša kiselog mleka Belkino

Pogledajte i…