Štrukli

Štrukli

Srednje
2 hours
5

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 2 jaja
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 150 ml vode
  • Malo ulja
  • 1 jaje
  • 450 g sitnog sira Belkino
  • So po ukusu
  • 20 g kukuruznog brašna
  • 200 g milerama
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 50 g maslaca

  • Zamesite testo od brašna, soli, jaja, ulja, sirćeta i mlake vode. Mesite dok se ne formira testo, biće malo lepljivije za ruke, bitno je da se dobro zamesi i povežu svi sastojci. Blago ga nauljite i prekrijte folijom na 30 minuta.
  • Po stolnjaku pospite malo brašna pa razvijte testo oklagijom dokle je moguće. Premažite ga uljem i ostavite na 10 minuta da odmori. Testo razvlačiti od sredine ka spolja kao za pitu, pazeći da ne pukne i da bude tanko i providno. Razviti okvirno na dimenziju 100x70 cm.
  • Pomešajte nadev od jajeta, kukuruznog brašna i sitnog sira pa ga posolite po ukusu. Na testu ređajte po lopticu od 50 g nadeva po dužini, na sredinu zamišljene štrukle širine 10 cm. Trebalo bi da poređate 10 loptica i tako potrošite sav nadev.
  • Odignite stolnjak i umotajte testo sa nadevom kao pitu. Pritisnite prazan prostor između fila drškom od varjače, na svakih 10 cm. Bocnite čačkalicom testo ukoliko ostane zarobljen vazduh unutra. Tupim predmetom, poput tanjirića, isecite testo na ovim utisnutim delovima. U veliku šerpu sipajte vodu, dobro posolite, pa kada proključa obarite štrukle. Kuvajte 8 minuta po 5 štrukli u jednoj turi.
  • U pekač, premazan maslacem, poređajte obarene štrukle pa ih premažite mileramom i podlite pavlakom. Ostatak maslaca naseckajte na kockice i poređajte preko štrukli.
  • Pecite 35 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C. Poslužite tople uz kiselu papriku ili neki drugi Belkino mlečni proizvod po izboru.
Tagovi kukuruzno brašno, mileram, pita, sitan sir, testo

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 2 jaja
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 150 ml vode
  • Malo ulja
  • 1 jaje
  • 450 g sitnog sira Belkino
  • So po ukusu
  • 20 g kukuruznog brašna
  • 200 g milerama
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 50 g maslaca

Pogledajte i…