
Nemački čizkejk sa makom

Srednje

1 hour hour 40 minutes minutes

Sastojci
- 125 g brašna
- 25 g šećera u prahu
- 1/2 kašičice soli
- 1 žumance
- 75 g hladnog maslaca
- 125 ml mleka Belkino
- 25 g maslaca
- 25 g šećera u prahu
- 1/2 rendane kore limuna
- 125 g mlevenog maka
- 1 jaje + 1 belance
- Prstohvat soli
- 60 g šećera (30 g za belanca, 30 g za žumance)
- 350 g krem sira ili "švapskog" sira
- 150 g kisele pavlake Belkino
- 2 kašike gustina
- Sok i kora polovine limuna
- 2 kašičice vanila ekstrakta
- Par kašika sitno seckanih badema
- Par kašika sitno seckanih pistaća
- Pomešajte brašno, šećer u prahu, so, žumance i hladan maslac. Zamesite testo dok ne postane kompaktno. Oblikujte testo u loptu, uvijte u streč foliju i ostavite u frižideru da odmara 30 minuta.
- U šerpicu sipajte mleko, maslac, šećer u prahu i rendanu koru limuna. Zagrejte dok ne proključa. Dodajte mleveni mak i kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi.
- Razdvojite žumanca od belanaca, pa belanca dodajte belancetu koje vam je ostalo prilikom priprem kore. Dodajte prstohvat soli belanjcima i umutite mikserom dok ne zapene. Postepeno dodajte 30 g šećera i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. U posebnoj posudi umutite žumance sa 30 g šećera. Dodajte sir, pavlaku, gustin, sok i koru limuna, vanilu. Dobro sjedinite. Lagano umešajte umućeni sneg od belancea u sirnu smesu spatulom.
- Zagrejte rernu na 175°C. Razvijte testo oklagijom na prečnik 22 cm i stavite ga na dno kalupa. Prstima oblikujte ivice testa. Premažite ivice kalupa uljem ili maslacem. Ravnomerno rasporedite fil od maka preko kore. Prelijte sirni fil preko maka i lepo poravnajte. Pospite seckane bademe po spoljnjem obodu kolača, a pistaće u sredinu. Pecite 35 minuta na 175°C. Zatim pokrijte folijom da pistaći ne izgore, povećajte temperaturu na 200°C i pecite još 10 minuta.
- Ostavite kolač da se potpuno ohladi u kalupu pre vađenja. Ako pukne u sredini — bez panike! Popunite pukotine seckanim pistaćima za rustičan izgled.

Tagovi bademi, čizkejk, jaja, limun, mak, mleko, pavlaka, pistaći, vanila
Sastojci
- 125 g brašna
- 25 g šećera u prahu
- 1/2 kašičice soli
- 1 žumance
- 75 g hladnog maslaca
- 125 ml mleka Belkino
- 25 g maslaca
- 25 g šećera u prahu
- 1/2 rendane kore limuna
- 125 g mlevenog maka
- 1 jaje + 1 belance
- Prstohvat soli
- 60 g šećera (30 g za belanca, 30 g za žumance)
- 350 g krem sira ili "švapskog" sira
- 150 g kisele pavlake Belkino
- 2 kašike gustina
- Sok i kora polovine limuna
- 2 kašičice vanila ekstrakta
- Par kašika sitno seckanih badema
- Par kašika sitno seckanih pistaća
Pogledajte i…