Nemački čizkejk sa makom

Nemački čizkejk sa makom

Srednje
1 hour 40 minutes

Sastojci

  • 125 g brašna
  • 25 g šećera u prahu
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 žumance
  • 75 g hladnog maslaca
  • 125 ml mleka Belkino
  • 25 g maslaca
  • 25 g šećera u prahu
  • 1/2 rendane kore limuna
  • 125 g mlevenog maka
  • 1 jaje + 1 belance
  • Prstohvat soli
  • 60 g šećera (30 g za belanca, 30 g za žumance)
  • 350 g krem sira ili "švapskog" sira
  • 150 g kisele pavlake Belkino
  • 2 kašike gustina
  • Sok i kora polovine limuna
  • 2 kašičice vanila ekstrakta
  • Par kašika sitno seckanih badema
  • Par kašika sitno seckanih pistaća

  • Pomešajte brašno, šećer u prahu, so, žumance i hladan maslac. Zamesite testo dok ne postane kompaktno. Oblikujte testo u loptu, uvijte u streč foliju i ostavite u frižideru da odmara 30 minuta.
  • U šerpicu sipajte mleko, maslac, šećer u prahu i rendanu koru limuna. Zagrejte dok ne proključa. Dodajte mleveni mak i kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi.
  • Razdvojite žumanca od belanaca, pa belanca dodajte belancetu koje vam je ostalo prilikom priprem kore. Dodajte prstohvat soli belanjcima i umutite mikserom dok ne zapene. Postepeno dodajte 30 g šećera i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. U posebnoj posudi umutite žumance sa 30 g šećera. Dodajte sir, pavlaku, gustin, sok i koru limuna, vanilu. Dobro sjedinite. Lagano umešajte umućeni sneg od belancea u sirnu smesu spatulom.
  • Zagrejte rernu na 175°C. Razvijte testo oklagijom na prečnik 22 cm i stavite ga na dno kalupa. Prstima oblikujte ivice testa. Premažite ivice kalupa uljem ili maslacem. Ravnomerno rasporedite fil od maka preko kore. Prelijte sirni fil preko maka i lepo poravnajte. Pospite seckane bademe po spoljnjem obodu kolača, a pistaće u sredinu. Pecite 35 minuta na 175°C. Zatim pokrijte folijom da pistaći ne izgore, povećajte temperaturu na 200°C i pecite još 10 minuta.
  • Ostavite kolač da se potpuno ohladi u kalupu pre vađenja. Ako pukne u sredini — bez panike! Popunite pukotine seckanim pistaćima za rustičan izgled.
Tagovi bademi, čizkejk, jaja, limun, mak, mleko, pavlaka, pistaći, vanila

Sastojci

  • 125 g brašna
  • 25 g šećera u prahu
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 žumance
  • 75 g hladnog maslaca
  • 125 ml mleka Belkino
  • 25 g maslaca
  • 25 g šećera u prahu
  • 1/2 rendane kore limuna
  • 125 g mlevenog maka
  • 1 jaje + 1 belance
  • Prstohvat soli
  • 60 g šećera (30 g za belanca, 30 g za žumance)
  • 350 g krem sira ili "švapskog" sira
  • 150 g kisele pavlake Belkino
  • 2 kašike gustina
  • Sok i kora polovine limuna
  • 2 kašičice vanila ekstrakta
  • Par kašika sitno seckanih badema
  • Par kašika sitno seckanih pistaća

Pogledajte i…