Posna pita sa krompirom
Srednje
2 hours hours 30 minutes minutes
Sastojci
- 400 g brašna
- 5 g soli
- 60 ml ulja
- 200 ml mlake vode
- 1 veliki crni luk, sitno naseckan
- 750 g obarenog krompira
- 2 kašičice vegete
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- Umesiti testo od brašna, soli, ulja i mlake vode pa ga nauljiti i ostaviti sa strane da odmara.
- Izdinstati luk, na malo ulja, pa ga dodati barenom krompiru. Začiniti krompir i luk, pa sve zajedno pomešati, dok ne dobijete smesu nalik na pire.
- Na čisti stolnjak, za razvijanje pite, pospite malo brašna pa razvite testo oklagijom koliko možete. Testo premažite uljem pa ostavite 10 minuta da odmara (bilo bi dobro da temperatura sobe u kojoj radite bude min 23C kako kora ne bi pucala).
- Zagrejte rernu na 200C. Nastavite sa ručnim vučenjem kore oko stola dok testo ne postane prozirno po sredini, a ivice testa ostavite da padaju preko ivica stola.
- Fil ravnomerno pobacajte preko testa pa rukom odstranite debele ivice testa. Podižući stolnjak urolajte pitu do sredine i ponovite postupak sa suprotne strane, dok ne dobijete dve urolane pite.
- Isecite koru na sredini i dobro ušuškajte ivice pita sa svih strana. Premažite uljem okruglu tepsiju pa umotajte obe pite u oblik puža.
- Pite premažite uljem pa pecite 30 minuta, dok ne porumene. U međuvremenu zagrejte, do ključanja, 250 ml vode sa kašičicom soli pa ovu smesu izlijte preko vruće pite. Pojačajte temperaturu rerne na 250C i pecite još 10-20 minuta dok ne dobijete željenu boju. Pitu poslužite toplu.
Tagovi doručak, krompir, pita, posno, ručak, večera
Pogledajte i…