Profiterole punjene vanil kremom
Srednje
55 minutes minutes
Sastojci
Sastojci za 25 komada
- 100 g maslaca
- prstohvat soli
- 1 kašika šećera u prahu
- 240 ml vode
- 140 g belog brašna
- 4 jaja
Vanil krem
- 8 dl mleka Belkino
- 4 žumanceta
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike arome vanile
- 3 kašike maslaca
Čokoladni preliv
- 35 g kristal šećera
- 20 g kakao praha
- 30 g meda
- 100 ml vode
- 70 g čokolade za jelo i kuvanje, izlomljene
- 1 listić želatina, može i bez njega
Dekoracija
- Sitno naseckan lešnik za posipanje
- Pripremite profiterole tako što ćete u šerpi zagrejati vodu, maslac, šećer i so dok se maslac ne rastopi. Pojačati temperaturu dok ne provri smesa, pa je smanjiti i dodati svo brašno odjednom, pa lupati varjačom smesu i mešati je brzim pokretima dok se ne sjedini do 5 minuta. Skinuti sa ringle pa dodavati jedno po jedno jaje u smesu i mikserom mutiti nakon svakog dodavanja.
- Zagrejati rernu na 200 stepeni, pa smesom puniti poslastičarski špric sa okruglim širokim nastavkom i na papiru za pečenje oblikovati loptice veličine ping pong loptice. Vlažnim prstom samo oblikovati vrh na svakoj kako bi bio zaobljeniji pa peći do 25 minuta, bez otvaranja rerne. Kada narastu i dobiju zlatnu boju dole, znaćete da su gotove pa ih ostavite negde na hladno da se prohlade.
- Pripremite fil tako što ćete staviti mleko sa vanilom u šerpu da se greje na ringli, dok u drugoj posudi umutite šećer, žumanca i brašno. Kada se mleko zagrejalo tik pred ključanje, skinite ga sa ringle i sipajte pola smese u posudu sa žumancima i umutite mikserom dobro. Dobijenu smesu prebacite nazad u šerpu sa mlekom i vratite na ringlu neprestano muteći žicom za mućenje. Pustite smesu da proključa, već bi trebalo da se zgusnula do ovog momenta, pa je skinite sa ringle i dodajte maslac.
- Sjedinite fil i prebacite ga u posudu koju ćete odmah prekriti folijom, kako se ne bi stvorila korica i ostavite da se hladi. Pripremite čokoladni preliv tako što ćete otopiti u šerpi šećer, kakao, med i vodu. Kada smesa provri dodajte čokoladu i ostavite da se otopi pa je sklonite sa ringle da se prohladi. Opciono u ovu smesu dodajte 1 listić želatina prethodno pripremljen prema uputstvu sa pakovanja, pa promešajte u toploj čokoladi dok se ne rastvori.
- Profiterole filujte vanil kremom i ređajte na tacni prelivajući svaku čokoladnim prelivom i posipajući lešnicima.
Tagovi dezert, profiterole, vanil krem
Sastojci
Sastojci za 25 komada
- 100 g maslaca
- prstohvat soli
- 1 kašika šećera u prahu
- 240 ml vode
- 140 g belog brašna
- 4 jaja
Vanil krem
- 8 dl mleka Belkino
- 4 žumanceta
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike arome vanile
- 3 kašike maslaca
Čokoladni preliv
- 35 g kristal šećera
- 20 g kakao praha
- 30 g meda
- 100 ml vode
- 70 g čokolade za jelo i kuvanje, izlomljene
- 1 listić želatina, može i bez njega
Dekoracija
- Sitno naseckan lešnik za posipanje
Pogledajte i…