Semifreddo sa pistaćima i malinama
Srednje
1 hour hour
5
Sastojci
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 100 g meda
- 200 ml slatke pavlake
- 1 kašičica arome vanile
- 1/2 kašičice ružine vodice (opciono)
- 100 g pečenih, neslanih pistaća
- 100 g malina
- 20 g šećera u prahu (ili drugog zaslađivača po izboru)
- U šerpu staviti vodu, toliko da ne dodiruje dno staklene posude u kojoj ćete mutiti jaja. Staviti vodu da proključa pa u posudu za mućenje dodati jaja, prstohvat soli i med. Mutiti žicom za mućenje dok temperatura jaja ne dostigne 75 stepeni (nekih 10-15 minuta). Skloniti posudu za mućenje po strani i nastaviti mućenje mikserom dok se smesa ne udupla u količini i ne zgusne (5-10 minuta).
- U drugoj posudi umutiti slatku pavlaku mikserom pa dodati vanilu i ružinu vodu. Dodati malo po malo pavlake u smesu sa jajima i dobro sjediniti žicom za mućenje. Izblendati ili samleti 80 g pistaća. Dodati u smesu 40 g fino samlevenih pistaća i dobro promešati. U blenderu izmiksati 100 g malina sa 20 g šećera u prahu pa procediti smesu od semenki.
- Pravougaoni kalup obložiti papirom za pečenje ili folijom pa krenuti sa izlivanjem u slojevima. Prvo na dno izliti krem od jaja, pa malo sirupa od maline, malo rendanih i celih pistaća i tako dok ne potrošite sve sastojke završno sa kremom od jaja. Na vrh možete posuti još mlevenih pistaća dekoracije radi.
- Ostaviti semifreddo u zamrzivaču minimum 5-6 sati, dok se dobro ne stegne, pa ga izvaditi iz kalupa I iseći na šnite i poslužiti uz malo sirupa od malina i pistaća.
Tagovi dezert, maline, med, pistaći, semifreddo, vanila
Pogledajte i…