Šufnudle i Tašci
Lako
30 minutes minutes
4.80
Sastojci
- 250 g krompira obarenog u ljusci
- 20 g maslaca
- 1 jaje
- prstohvat soli
- do 300 g brašna
- 1.5 l posoljene ključale vode
- 50 g maslaca
- do 100 g mlevenog keksa ili prezli
- 1/2 vanilin šećera
- 250 g domaćeg džema
- Obareni krompir izgnječite, dodajte mu maslac i jaje, pa sve sjedinite. Dodajte so i brašno pa zamesite testo. Oblikujte ga u lanac, za šufnudle, pa secite na 3-4 cm širine. Za taške istanjite testo oklagijom, oblikujte ga u pravougaonik, pa sekačem isecite na dva manja pravougaonika (minimum 10 cm širine).
- Testo napunite džemom, preklopite drugom polovinom testa, pa sekačem isecite na kockice. Ivice testa utisnite prstima, pa ih zatvorite viljuškom.
- Šufnudle i taške stavite da se bare u ključalu vodu. Povremeno ih promešajte kako se ne bi zalepili za dno šerpe. Kada isplivaju na površinu, kuvajte ih još pola minuta, pa izvadite napolje i ostavite sa strane.
- U tiganju zagrejte maslac, dodajte mleveni keks ili prezle sa vanilin šećerom, pa dobro promešati (po potrebi dodajte malo ulja). U pripremljen posip uvaljajte taške i šufnudle sa svih strana. Izvadite ih napolje i servirajte sa džemom.
- *Napomena: sastojci su za dve porcije, za 6 tašaka i porciju šufnudli.
Tagovi dezert, domaće testo, džem, keks, krompir, maslac, prezle
Pogledajte i…