Vojvođanska česnica
Lako
40 minutes minutes
Sastojci
- 400 g mlevenih oraha
- 150 g šećera
- 100 g suvih grožđica
- 4 dl kisele vode
- 1 dl ulja
- 300 g meda PerSu
- 500 g kora za pitu PerSu
- Pomešati mlevene orahe, šećer i suve grožđice.
- U drugoj posudi pomešati 2 dl kisele vode i 1 dl ulja.
- U šerpi zagrejati med dok ne postane tečan.
- Pleh iz rerne(40x30 cm) premazati uljem pa staviti jednu koru na dno. Premazati je mešavinom kisele vode i ulja pa preklopiti sa drugom korom i nju takođe premazati sa istom smesom.Posuti obilno sa mlevenim orasima pa preliti sa malo meda. Preko fila staviti opet jednu koru i ponoviti postupak sa premazivanjem i ređanjem.
- U jedan od slojeva ubaciti dobro oprani novčić, a od otopljenog meda sačuvati 2-3 kašike zakasnije.
- Za kraj odvojiti 3 kore pa svaku premazati uljem i kiselom vodom.
- Česnicu iseći na kocke, oko 6-7 cm širine, pa je staviti da se peče u dobro zagrejanoj rerni na 200C.
- Dok se česnica peče, zagrejati med koji je ostao sa 2 dl kisele vode dok ne proključa. Nakon 10 minuta pečenja česnice preliti je sa pripremljenim prelivom, od meda i vode, pa peći još 25 minuta na 180C.
- Česnicu poslužiti posle ručka.
Tagovi česnica, dezert, grožđe, med, orasi, suvo grožđe
Pogledajte i…