Vojvođanska česnica

Vojvođanska česnica

Lako
40 minutes

Sastojci

  • 400 g mlevenih oraha
  • 150 g šećera
  • 100 g suvih grožđica
  • 4 dl kisele vode
  • 1 dl ulja
  • 300 g meda PerSu
  • 500 g kora za pitu PerSu

  • Pomešati mlevene orahe, šećer i suve grožđice.
  • U drugoj posudi pomešati 2 dl kisele vode i 1 dl ulja.
  • U šerpi zagrejati med dok ne postane tečan.
  • Pleh iz rerne(40x30 cm) premazati uljem pa staviti jednu koru na dno. Premazati je mešavinom kisele vode i ulja pa preklopiti sa drugom korom i nju takođe premazati sa istom smesom.
    Posuti obilno sa mlevenim orasima pa preliti sa malo meda. Preko fila staviti opet jednu koru i ponoviti postupak sa premazivanjem i ređanjem.
  • U jedan od slojeva ubaciti dobro oprani novčić, a od otopljenog meda sačuvati 2-3 kašike zakasnije.
  • Za kraj odvojiti 3 kore pa svaku premazati uljem i kiselom vodom.
  • Česnicu iseći na kocke, oko 6-7 cm širine, pa je staviti da se peče u dobro zagrejanoj rerni na 200C.
  • Dok se česnica peče, zagrejati med koji je ostao sa 2 dl kisele vode dok ne proključa. Nakon 10 minuta pečenja česnice preliti je sa pripremljenim prelivom, od meda i vode, pa peći još 25 minuta na 180C.
  • Česnicu poslužiti posle ručka.
Tagovi česnica, dezert, grožđe, med, orasi, suvo grožđe

Sastojci

  • 400 g mlevenih oraha
  • 150 g šećera
  • 100 g suvih grožđica
  • 4 dl kisele vode
  • 1 dl ulja
  • 300 g meda PerSu
  • 500 g kora za pitu PerSu

Pogledajte i…