Bezglutenski prhki kolač sa pekanima

Bezglutenski prhki kolač sa pekanima

Lako
45 minutes

Sastojci

  • 90 g +20g ovsenog brašna
  • 110 g +80g pirinčanog brašna
  • 50 g +20g mlevenih badema
  • 1 kašika praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 110 g +80g maslaca naseckanog na kockice
  • 120 g + 35g + 50g smeđeg šećera
  • 2 jajeta
  • 2 kašičice ekstrata vanile
  • 180 g kisele pavlake Belkino
  • 70 g krupno seckanih pekana + za ukrašavanje

  • Pomešajte suve sastojke u jednoj posudi (90 g ovsenog brašna, 110 g pirinčanog brašna, 50 g mlevenih badema, prašak za pecivo i so). Umutite 110 g maslaca i 120 g smeđeg šećera dok ne dobijete kremastu smesu pa dodajte jedno po jedno jaje. Ubacite vanilu i dobro sjedinite smesu. Krenite sa postepenim dodavanjem suvih sastojaka i neprestano mutite dok sve dobro ne pomešate.
  • Ubacite konačno i kiselu pavlaku i umutite opet.Pripremite smesu za unutrašnji posip tako što ćete sjediniti 50 g smeđeg šećera i 70 g krupno seckanih pekana pa i ostavite. Podelite testo na dva dela i ubacite u kalup obložen papirom za pečenje prvu polovinu na dno i lepo ga izravnajte. Ići će malo teže, kako je testo prilično kompaktno, ali potrudite se da testo rasporedite ravnomerno svuda po tepsiji dimenzija 19x19 cm. Pospite mešavinu pekana i šećera preko pa preko nje prelijte drugu polovinu testa i ponovo izravnajte ravnomerno testo. Pripremite posip tako što ćete u posudi rukama izgnječiti preostale sastojke (20 g ovsenog brašna, 80 g pirinčanog brašna, 20 g mlevenih badema, 35 g smeđeg šećera i 80 g maslaca).
  • Gnječite dok se brašno koliko-toliko ne spoji sa maslacem i dobijete mešavinu gromuljica i brašna. Taj posip pospite preko kolača i stavite da se peče na 180 stepeni nekih 40-55 minuta u zavisnosti od jačine rerne. Pečeno je kada probodete čačkalicom sredinu i izađe čista sa malim komadićima pečenog testa. Kolač će biti prhkiji dok je topao, dok će se hlađenjem manje kruniti, ali će kao takav opet biti savršen dodatak kafi.
Tagovi bademi, bez glutena, dezert, ovseno brašno, pekani, pirinčano brašno, prhki kolač, vanila

Sastojci

  • 90 g +20g ovsenog brašna
  • 110 g +80g pirinčanog brašna
  • 50 g +20g mlevenih badema
  • 1 kašika praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 110 g +80g maslaca naseckanog na kockice
  • 120 g + 35g + 50g smeđeg šećera
  • 2 jajeta
  • 2 kašičice ekstrata vanile
  • 180 g kisele pavlake Belkino
  • 70 g krupno seckanih pekana + za ukrašavanje

Pogledajte i…