Čoko kolač sa narom
Lako
1 hour hour
Sastojci
- 60 g maslaca
- 120 g tamne čokolade
- 3 jajeta
- Prstohvat soli
- 100 g šećera
- 75 g brašna
- 200 ml soka od nara
- 125 g čokolade za kuvanje Fina
- 125 ml slatke pavlake
- 200 g nara za posipanje
- Sipati vodu u šerpu pa staviti da proključa. Iznad staviti metalnu ili staklenu posudu, da dnom ne dodiruje vodu, pa u nju dodati maslac sa tamnom čokoladom, otopiti ih pa ostaviti sa strane.
- Zagrejati rernu na 180°C.
- Razdvojiti belanca od žumanaca, pa belanca umutiti sa malo soli dok ne zapene, te dodati 50 g šećera i mutiti dok ne dobijete čvrsti šam.
- Žumanca umutiti sa 50 g šećera dok ne postanu svetlije boje i penasti te im dodati brašno i otopljenu čokoladu pa kratko umutiti mikserom.
- Dodati umućene belanca i sjediniti spatulom laganim pokretima dok se skroz ne pomešaju.
- Papirom za pečenje, obložiti kalup za pečenje (prečnika 18 cm) sa donje strane, a ivice premazati maslacem.
- U pripremljeni kalup izlijte smesu i lagano lupite njime o sto nekoliko puta kako bi izašli na površinu svi balončići.
- Kolač pecite 40 minuta pa izvadite napolje da se prohladi u kalupu (30-60 minuta). Izbockajte ga od gore, prelijte sokom od nara pa ostavite u kalupu da upija sokove.
- Izvadite kolač iz kalupa i postavite na rešetku za prelivanje čokoladom. Čokoladu i slatku pavlaka otopite na pari, pa ovom smesom prelijte kolač i ostavite na hladnom kako bi se čokolada stegla. Kolač ukrasite narom i poslužite.
Tagovi čokolada, kolač, nar
Sastojci
- 60 g maslaca
- 120 g tamne čokolade
- 3 jajeta
- Prstohvat soli
- 100 g šećera
- 75 g brašna
- 200 ml soka od nara
- 125 g čokolade za kuvanje Fina
- 125 ml slatke pavlake
- 200 g nara za posipanje
Pogledajte i…