Čokoladni kolač
Srednje
3 hours hours
Sastojci
- 180+250 g maslaca sobne temperature
- 170+240 g šećera
- 3+4 kom jaja TO!
- 1+1 kašika ekstrata vanile
- 120+180 g brašna TO!
- 4+8 g praška za pecivo
- 5 g crvene boje
- 40 g kakao praha
- 20 g čokolade u komadićima
- Crvenu koru pripremite tako što ćete penasto umutiti maslac i šećer. Jaja dodavajte jedno po jedno, konstantno muteći, pa konačno dodajte vanilu. Na kraju, dodajte brašno, prašak za pecivo i crvenu boju. Dobro sve izmešajte, pa izlijte u pravougaoni kalup, prethodno podmazan uljem. Pecite 40-50 minuta na 180C (po potrebi pokrijte folijom). Prohladite kolač, izvadite ga iz kalupa i ostavite da se dobro ohladi.
- Kakao koru pripremite tako što ćete penasto umutiti maslac i šećer. Jaja dodavajte jedno po jedno, konstantno muteći, pa konačno dodajte vanilu. Na kraju dodajte suve sastojke: prašak za pecivo, brašno, kakao i čokoladu pa dobro umutite smesu. Izlijte ¼ smese na dno kalupa, prethodno podmazanog uljem, pa spatulom napravite udubljenje na sredini.
- Uzmite potpuno ohlađen crveni kolač i isecite ga na parčad širine vašeg kalupa (3cm). Kalupom u obliku sraca, iz svakog parčeta izvadite oblik srca, pa ih spojene jedne uz druge poređajte u prethodno pripremljeni kalup. Prelijte ostatkom fila sa svih strana, pa stavite da se peče 50-60 minuta na 180C (po potrebi pokrijte folijom). Služite blago prohlađeno preliveno čokoladnim ganašem. Ganaš pripremate tako što otopite 100 g čokolade sa 100 g slatke pavlake.
Tagovi čokolada, čokoladni kolač, dezert, vanila
Pogledajte i…