Grčka pita sa tikvicama
Lako
2 hours hours
Sastojci
- 1 kg tikvica
- Malo soli
- 450 g grčkog sira Belkino
- 3 jajeta
- 1 kašičica belog luka uprahu
- 1 kašičica crnog luka u prahu
- Soli i bibera po ukusu
- Pola šake sveže mirođije
- Par grančica sveže nane
- 60 ml maslinovog ulja
- 10 listova kore za pitu (350g)
- Susam za posipanje
- Narendati tikvice, posoliti ih i ostaviti sa strane 30 minuta da ispušte tečnost. Nakon toga, dobro ih iscediti (u tetra peleni) pa odstraniti tečnost.
- U oceđene tikvice dodati sir, jaja, suve začine i sitno naseckane sveže začine pa sve dobro sjediniti.
- Zagrejati rernu na 180C. Pleh premazati uljem, sa svih strana, pa ga obložiti sa polovinom kora, tako da na pola izviruju iz tepsije, premazujući svaku uljem.
- Izliti fil u kore, pa korama prekriti fil i preko poređati ostatak kora, premazujući svaku uljem.
- Od gore posuti susam pa peći 45 minuta, dok pita ne postane zlatna i hrskava. Pre serviranja, izvaditi pitu iz rerne da se blago prohladi kako bi se fil stegnuo.
Tagovi gotove kore, grčki sir, pita, tikvice
Sastojci
- 1 kg tikvica
- Malo soli
- 450 g grčkog sira Belkino
- 3 jajeta
- 1 kašičica belog luka uprahu
- 1 kašičica crnog luka u prahu
- Soli i bibera po ukusu
- Pola šake sveže mirođije
- Par grančica sveže nane
- 60 ml maslinovog ulja
- 10 listova kore za pitu (350g)
- Susam za posipanje
Pogledajte i…