Halal piletina na pirinču
Lako
1 hour hour 30 minutes minutes
Sastojci
Sastojci za dva velika ili tri manje porcije:
- 500 g pilećih karabataka sa batakom (ili bez)
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica suvog origina
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice paprike
- 1/2 kašičice mlevenog korijandera
- 1/2 kašičice mlevenog kumina
- 1/2 kašičice bibera
- par kašika ulja
Preliv:
- 200 g grčkog jogurta ili pavlake Belkino
- 120 g majoneza
- 2 kašike sirćeta
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soka od limuna
- 1/2 kašičice soli
- prstohvat bibera
- 1 1/2 šolje dugog pirinča
- 2 1/2 šolja supe
- 2 kašike maslaca
- 1/4 kašičice mlevenog kumina
- 1/2 kašičice karija ili kurkume
- prstohvat soli i bibera
Prilozi:
- pola glavice ajsberg salate nasecckane na kockice ili jedna obične salate
- 1 veći paradajz, naseckan na kockice
- pita hleb naseckan na trouglove
- ljuti sos - srirach, tabasco ili bilo koji izbor
- U posudi pomešati beli luk, maslinovo ulje, limunov sok, origano, so, papriku, korijander, kumin i biber. Ubaciti otkošćeno i bez kože meso pa marinirati 1-2 sata u frižideru.
- Dok se meso marinira, pripremiti preliv tako što ćete u posudici pomešati sve sastojke i dobro izmešati.
- Nakon toga pripremite pirinač, tako što ćete u posudu srednjih dimenzija staviti maslac da se topi na srednjoj vatri. Potom dodati kari i kumin pa dinstati 1 minut. Dodati pirinač i mešati 4 minuta dok pirinač ne postane staklast. Uliti supu, so i biber i pustiti da smesa provri. Smanjiti temperaturu i kuvati oko 15 minuta dok pirinač ne upije svu tečnost pa ga skloniti sa ringle. Pred služenje ga samo viljuškom promešati.
- Pripremiti priloge takođe dok se meso marinara, naseckati salatu, paradajz, istostirati pita hleb i naseckati ga na trougliće.
- Nakon minimum 1 sat mariniranja zagrejati malo ulja u tiganju (ili peći na grilu) i peći piletinu 6 minuta po strani dok ne dobije smeđu boju. Naseckati piletinu na zalogaje i ređati u dubljem tanjiru malo piletine, malo pirinča, malo salate, paradajza i pita hlebića. Prelitii sve sa prelivom i ljutim sosom pa posuti sa sitno seckanim svežim korijanderom ili peršunom dekoracije radi.
Tagovi crvena paprika, karabatak, majonez, paradajz, pileći batak, pirinač, ručak
Sastojci
Sastojci za dva velika ili tri manje porcije:
- 500 g pilećih karabataka sa batakom (ili bez)
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica suvog origina
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice paprike
- 1/2 kašičice mlevenog korijandera
- 1/2 kašičice mlevenog kumina
- 1/2 kašičice bibera
- par kašika ulja
Preliv:
- 200 g grčkog jogurta ili pavlake Belkino
- 120 g majoneza
- 2 kašike sirćeta
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soka od limuna
- 1/2 kašičice soli
- prstohvat bibera
- 1 1/2 šolje dugog pirinča
- 2 1/2 šolja supe
- 2 kašike maslaca
- 1/4 kašičice mlevenog kumina
- 1/2 kašičice karija ili kurkume
- prstohvat soli i bibera
Prilozi:
- pola glavice ajsberg salate nasecckane na kockice ili jedna obične salate
- 1 veći paradajz, naseckan na kockice
- pita hleb naseckan na trouglove
- ljuti sos - srirach, tabasco ili bilo koji izbor
Pogledajte i…