Linzer tart

Linzer tart

Lako
2 hours

Sastojci

  • 275 g brašna
  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 2 jajeta
  • 125 g šećera u prahu
  • 150 g mlevenih lešnika ili badema
  • 1 kora narendanog limuna
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • Prstohvat soli
  • 750 g džema od jagoda ili slatkog od divljih jagoda
  • Malo maslaca i brašna za pleh
  • Malo badem listića za ukrašavanje

  • Pomešati rukama brašno i maslac naseckan na kockice dok se ne spoje. Dodati 1 jaje i 1 žumance pa kratko sjediniti smesu. Dodati šećer u prahu, mlevene lešnike, narendanu koru limuna, cimet i so pa mesiti testo dok se sastojci ne sjedine (ne mesiti previše testo, kako se masac ne bi dodatno grejao).
  • Testo podeliti na 2 loptice, slobodno neka jedna bude malo veća od druge pa ih obaviti folijom i ostaviti u frižideru da se prohlade na 40-50 minuta. Upaliti rernu da se greje na 180°C.
  • Na pobrašnjenoj površini razviti veću loptu koristeći oklagiju i dosta brašna, kako se testo ne bi lepilo. Testo razvite da odgovara vašem kalupu za tart i da ima dovoljno testa za ivice tarta (23 cm prečnika).
  • Kalup premazati maslacem pa posuti brašnom i otresti višak napolje. Testo prebaciti u kalup i prstima ga uklopiti u kalup dole i uz ivice. Oštrim nožem odsecite višak testa, gore na ivicama, pa izlijte džem u kalup preko testa. Kalup stavite u frižider ponovo na hlađenje.
  • Drugu lopticu izvadite iz frižidera, razvite opet na pobrašnjenoj površini pa isecite proizvoljne trakice. Izvadite kalup iz frižidera i blago prstima uvijte ivice tarta ka filu (ka unutra). Ivice tarta premažite ostatkom belanaca pa ređajte trakice testa na tart, od ivice do ivica testa blago ih pritiskajući za testo, ostavljajući trakice da se oslanjaju na džemu.
  • Postavljene trakice premažite belancima pa ukrasite obruč (ivice) tarta listićima badema kako bi se sakrili šavovi gde ste pritiskali trakice u testo. Pecite 25 minuta, pa prekrijte tart kada bademi dobiju smeđu boju, i pecite još 25 minuta. Po želji, na kraju, možete još malo zapeći tart kako bi trakice dobile dodatnu hrskavost. Ostavite da se dobro prohladi pa poslužite.
Tagovi badem, cimet, dan zaljubljenih, džem, lešnik, limun, tart

Sastojci

  • 275 g brašna
  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 2 jajeta
  • 125 g šećera u prahu
  • 150 g mlevenih lešnika ili badema
  • 1 kora narendanog limuna
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • Prstohvat soli
  • 750 g džema od jagoda ili slatkog od divljih jagoda
  • Malo maslaca i brašna za pleh
  • Malo badem listića za ukrašavanje

Pogledajte i…