Mini Paris-Brest sa filom od lešnika
Srednje
2 hours hours
Sastojci
- 160 g šećera
- 2 kašike vode
- 240 g lešnika
- 125 ml vode
- 125 ml mleka Belkino
- 165 g brašna
- 100 g maslaca
- prstohvat soli
- 4 jaja, umućena
- 8 žumanaca, sobne temperature
- 250 g šećera
- 250 g maslaca
- 100 g listića badema
- 50 g šećera u prahu
- Za početak pripremiti pastu od lešnika tako što ćete u manju šerpicu sipati 160g šećera i 2 kašike vode. Čim primetite sa strane na dnu šerpice male balončiće ubacite cele sirove lešnike neprestano mešajući, dok se kristali šećera ne zalepe za lešnike. Smanjite temperaturu i kuvajte mešajući dok se šećer ne istopi u karamel i ne dobije zlatasto/braonkastu nijansu. Skinite šerpu sa ringle i na papir za pečenje istresite karamel sa lešnikom i ostavite u frižideru da se karamel stegne.
- Nakon pola sata, izlomite karamel i ubacite u blender i na visokoj brzini ga usitnite dok ne dobijete pastu, pa ostavite po strani.
- Zatim pripremamo testo, tako što se u šerpi pomeša 125ml mleka, 125ml vode sa 100g maslaca i prstohvatom soli i ostavi da proključa. Sklonite sa vatre i sipajte 165g brašna odjednom pa drvenom varjačom mešajte da se ne stvore grudvice. Vratite na ringlu i mešajte dok testo ne krene da se odvaja od ivica šerpe i dobije stabilnu formu. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi 5 minuta pa dodajte 4 prethodno umućena jajeta, polako dodavajući malo po malo, dok svako prethodno dodavanje testo ne upije.
- Prebacite testo u kesu za filovanje i sa širokim otvorom napravite dva kruga, jedan manjii jedan veći odmah u nastavku manjeg, koji će biti baza za treći krug, koji se pravi iznad ova dva kruga. Pospite listićima badema, pa nežno utisnite ravnomerno po testu i pospite šećerom u prahu, pa pecite na 180°C 35 minuta. Testo će se blago podignuti i dobiti zlatnu boju. Ostavite da se prohladi dok ne pripremite fil.
- U manjoj šerpi pomešajte 250g šećera sa malo vode, tik da prekrije šećer pa ostavite da ključa, dok ne stavite viljušku u vodu i pri izvlačenju ne primetite da vuče sitne niti za sobom, mešavina nije gotova (ako imate termometar treba vam temperatura od 121°C). Sklonite sa vatre pa odvojite 8 žumanaca od belanaca (koje ste prethodno izvadili na sobnu temperaturu), i muteći na slaboj brzini žumanca polako dodajte šećerni sirup, malo po malo dok se ne sjedini sa žumancima.
- Potom pojačajte temperaturu i dobro umutite smesu dok ne postane svetle boje, pa polako dodajte 250g maslaca iseckanog na kockice. Kada dobijete homogenu smesu dodajte pastu od lešnika, sjedinite sve i napunite špric za filovanje.
- Testo bi trebalo da se iseče uzdužno tako da ona dva sloja budu donja polovina, a gornji sloj sa bademima gornja polovina. Nafilujte donju polovinu pa preklopite sa gornjom polovinom i ostavite u frižideru da se stegne. Pospite šećerom u prahu i služite.
Tagovi dezert, lešnik, mini paris brest
Sastojci
- 160 g šećera
- 2 kašike vode
- 240 g lešnika
- 125 ml vode
- 125 ml mleka Belkino
- 165 g brašna
- 100 g maslaca
- prstohvat soli
- 4 jaja, umućena
- 8 žumanaca, sobne temperature
- 250 g šećera
- 250 g maslaca
- 100 g listića badema
- 50 g šećera u prahu
Pogledajte i…