Piletina na indijski način - Tikka Masala
Srednje
2 hours hours
4
Sastojci
- 8 čenova belog luka, očišćenog
- Manji koren đumbira 4 cm, oljuštenog
- 700 g pilećih karabataka i bataka, bez kostiju i kože, iseckanih na kockice
- 150 g Belkino jogurta
- 1 kašika ulja
- 1 kašika limunovog soka
- 1/2 kašičice garam masale
- 1/2 kašičice mlevenog korijandera
- 1/2 kašičice mlevenog kumina
- 1/2 kašičice mlevene ljute paprike
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice mlevene dimljene paprike
- 1/2 kašičice mlevene kurkume
- Prstohvat mlevenog cimeta
- Prstohvat mlevenog bibera
- 2 kašike ulja
- 2 kašike maslaca
- 4 bibera u zrnu
- 2 klinčića
- 1 šipka cimeta
- 1 lovorov list
- 1 veliki crni luk, sitno naseckan
- 350 ml paradajz pelata
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašičica mlevene slatke paprike
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 1 kašičica smeđeg šećera ili kokosovog
- 1/2 kašičice mlevenog kumina
- 1/2 kašičice mlevene ljute paprike
- 1/2 kašičice mlevene kurkume
- 1/2 kašičice garam masale
- U blenderu, sa par kapi vode, izblendati u pastu beli luk i đumbir pa odvaditi 2/3 paste i dodati u posudu za mariniranje piletine.
- Piletini dodati jogurt, ulje, limunov sok i sve začine. Pomešati dobro i ostaviti da se marinira minimum sat vremena, a najbolje preko noći.
- Kada ste spremni za pripremu, zagrejati rernu na 240°C. Piletinu sa marinadom presuti u pleh, obložen papirom za pečenje, peći 10 minuta pa okrenuti da se ispeče i sa druge strane još 10 minuta. Na kraju upaliti gornji grejač na temperaturu 240°C i zapeći piletinu 3 minuta.
- U većoj šerpi zagrejati maslac i ulje na srednje jakoj vatri. Dodati biber u zrnu, klinčić, cimet i lovorov list i kratko prodinstati. Ubaciti ostatak paste, od belog luka i đumbira, i crni luk pa dinstati sve zajedno dok luk ne omekša. Uliti paradajz pelat i krčkati sve na tihoj vatri 15 minuta. Izvaditi začine pa dodati pavlaku za kuvanje (po želji izblendati smesu), začine i kratko kuvati par minuta dok smesa ne proključa.
- Dodati piletinu i kuvati sve zajedno do željene gustine (do 15 minuta). Servirati tikka masalu sa barenim pirinčem dugog zrna.
Tagovi paprika, paradajz pelat, pavlaka, piletina, pirinač, ručak, večera, začini
Sastojci
- 8 čenova belog luka, očišćenog
- Manji koren đumbira 4 cm, oljuštenog
- 700 g pilećih karabataka i bataka, bez kostiju i kože, iseckanih na kockice
- 150 g Belkino jogurta
- 1 kašika ulja
- 1 kašika limunovog soka
- 1/2 kašičice garam masale
- 1/2 kašičice mlevenog korijandera
- 1/2 kašičice mlevenog kumina
- 1/2 kašičice mlevene ljute paprike
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice mlevene dimljene paprike
- 1/2 kašičice mlevene kurkume
- Prstohvat mlevenog cimeta
- Prstohvat mlevenog bibera
- 2 kašike ulja
- 2 kašike maslaca
- 4 bibera u zrnu
- 2 klinčića
- 1 šipka cimeta
- 1 lovorov list
- 1 veliki crni luk, sitno naseckan
- 350 ml paradajz pelata
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašičica mlevene slatke paprike
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 1 kašičica smeđeg šećera ili kokosovog
- 1/2 kašičice mlevenog kumina
- 1/2 kašičice mlevene ljute paprike
- 1/2 kašičice mlevene kurkume
- 1/2 kašičice garam masale
Pogledajte i…