Pizza na čikaški način
Lako
1 hour hour 30 minutes minutes
Sastojci
Testo
- 150 ml tople vode
- 15 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 30 ml maslinovog ulja
- 30 g kukuruznog brašna
- 225 g pšeničnog brašna TO!
- 5 g soli
Mesni nadev
- 250 g mlevenog svinjskog mesa
- 2 g mlevene slatke paprike
- 5 g soli
- malo bibera
- 1 g belog luka u prahu
- 3 ml jabukovog sirćeta
Sos
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 manji crni luk, naseckan na kockice
- 400 g paradajz pelata
- 200 ml pasiranog paradajza TO!
- 3 čena belog luka, sitno naseckana
- 2 kašičice suvog origana
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice ljute gruvane paprike (opciono)
- 1/2 kašičice suve majčine dušice
- 1/2 kašičice suvog bosiljka
- 1/2 kašičice suvog peršuna
- malo bibera
- U vodi pomešajte kvasac i šećer pa ostavite sa strane, 5 minuta, da se aktivira.
- Dok čekate da se kvasac aktivira, pomešajte sve sastojke za mesni nadev i rukama ga umesite, dok ne dobijete smesu nalik na punjenje za kobasicu. Pripremljenu smesu ostavite u frižider do daljeg.
- Aktivirani kvasac umesite zajedno sa ostatkom sastojaka za testo, prekrijte krpom, pa ostavite sa strane da naraste.
- Izdinstajte luk, na ulju, dok ne postane staklast pa dodajte pasirani paradajz i pelat. Ostavite da proključa, smanjite temperaturu, pa dodajte ostale sastojke. Mešajte neprestano dok se smesa ne ukuva i postane gušća (kada povučete varjačom po dnu da se napravi čista linija).
- Testo razvijte oklagijom na veličinu tiganja (prečnika 20 cm) uvećanu za ivice. Tiganj premažite maslinovim uljem, sa svih strana, pa postavite testo na dno a ivice oblikujte prstima. Na dno testa narendajte pizza sir, izdrobite prethodno pripremljeni mesni nadev, prelijte sosom od paradajza, poređajte kulen i konačno izrendajte parmezan preko svega. Pecite 20-25 minuta na 220°C, u prethodno zagrejanoj rerni, dok ivice ne dobiju zlatnu boju. Ostavite pizzu napolju da se blago prohladi (10 minuta), pa je isecite i poslužite.
Tagovi kulen, mleveno meso, origano, paradajz pelat, parmezan, pasirani paradajz, pizza, ručak, večera
Sastojci
Testo
- 150 ml tople vode
- 15 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 30 ml maslinovog ulja
- 30 g kukuruznog brašna
- 225 g pšeničnog brašna TO!
- 5 g soli
Mesni nadev
- 250 g mlevenog svinjskog mesa
- 2 g mlevene slatke paprike
- 5 g soli
- malo bibera
- 1 g belog luka u prahu
- 3 ml jabukovog sirćeta
Sos
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 manji crni luk, naseckan na kockice
- 400 g paradajz pelata
- 200 ml pasiranog paradajza TO!
- 3 čena belog luka, sitno naseckana
- 2 kašičice suvog origana
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice ljute gruvane paprike (opciono)
- 1/2 kašičice suve majčine dušice
- 1/2 kašičice suvog bosiljka
- 1/2 kašičice suvog peršuna
- malo bibera
Pogledajte i…