Posna žito torta
Lako
1 hour hour
5
Sastojci
- 400 g brašna TO!
- 20 g sode bikarbone
- 150 g smeđeg šećera
- 250 g meda
- 2.5 dl tamnog piva
- 200 g skuvanog žita
- 350 g šećera
- 350 g mlevenih oraha
- 1/2 kašike muskatnog oraščića
- 1/2 kašikice cimeta
- Pomešajte brašno, sodu bikarbonu, smeđi šećer, med i tamno pivo, pa sjedinite spatulom dok ne dobijete homogenu smesu. Smesu izlijte u tri kalupa prečnika 22 cm (koja ste prethodno obložili papirom za pečenje ili premazali maslacem). Pecite 15 minuta na 200°C, dok kora ne postane smeđe boje i krene blago da se odvaja od ivica. Kore prohladite do filovanja.
- Skuvano žito sameljite na mašini za meso, pa ostavite sa strane. U srednju šerpu sipajte 350 g šećera, 200 ml vode, kuvajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte žito (po potrebi dodatno usitnite ručnim blenderom) pa kuvajte dok ne provri. Konačno dodajte orahe i začine, promešajte pa sklonite sa vatre.
- Pripremljenim filom premažite kore, pa ukrasite mlevenim orasima. Preporučujemo da pre služenja, ostavite tortu da odstoji preko noći.
Tagovi cimet, dezert, med, muskantni oraščić, posna torta, tamno pivo, žito
Pogledajte i…