Punjeni paradajz

Punjeni paradajz

Srednje
2 hours

Sastojci

  • 6 paradajza krupnijih
  • Malo maslinovog ulja
  • 1 luk sitno naseckan
  • 1 manja tikvica sitno naseckana na kockice
  • 1 zelena paprika sitno naseckana na kockice
  • 3 čena belog luka sitno naseckana
  • ½ šolje belog vina
  • 250 g mlevenog mesa Delikato
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica suvog origana
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • ½ kašičice mlevenog kumina
  • ½ kašičice mlevenog bibera
  • ½ kašičice suve majčine dušice
  • ½ kašičice slatke paprike
  • ½ kašičice gruvane ljute paprike
  • ¼ kašičice mlevenog muskatnog oraha
  • 100 g orzo testenine ili tarane
  • 3 stabljike svežeg peršuna sitno naseckane
  • 1 šolja paradajz pelata
  • 1 šolja vode

  • Paradajzu odseći vrh, sačuvati ga, pa izdubiti paradajz kašikom i unutrašnjost usitniti i ostaviti sa strane u posudi.
  • Na malo ulja izdinstati luk, tikvicu, papriku i beli luk dok ne omekšaju a luk postane staklast, pa dodati vino i kratko prodinstati dok alkohol ne izvetri. Dodati meso, dinstati dok se ne izdinsta, potom dodati začine i usitnjeni paradajz sa sokom koji je ispustio. Dinstati sve zajedno dok se paradajz ne ukuva i fil blago zgusne (okvirno 10 minuta) pa dodati orzo pastu i promešati sve zajedno pa skloniti sa ringle.
  • Zagrejati rernu na 190°C. Paradajz napuniti pa ga poklopiti odsečenim vrhom (čisto dekorativno).
  • Poređati paradajz u tepsiju i oko njega sipati ostatak fila ukoliko ga je ostalo.
  • Podliti tepsiju sa vodom i paradajz pelatom. Peći u rerni 35 minuta, pa poklopiti folijom i peći još 35 minuta. Na kraju skinuti foliju i kratko zapeći paradajz, do 10 minuta, dok ne dobije smeđu boju. Poslužiti uz sitno naseckan svež peršun.
Tagovi belo vino, crvena paprika, mleveno meso, origano, orzo, pelat, punjeni paradajz, ručak, tarana, tikvica

Sastojci

  • 6 paradajza krupnijih
  • Malo maslinovog ulja
  • 1 luk sitno naseckan
  • 1 manja tikvica sitno naseckana na kockice
  • 1 zelena paprika sitno naseckana na kockice
  • 3 čena belog luka sitno naseckana
  • ½ šolje belog vina
  • 250 g mlevenog mesa Delikato
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica suvog origana
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • ½ kašičice mlevenog kumina
  • ½ kašičice mlevenog bibera
  • ½ kašičice suve majčine dušice
  • ½ kašičice slatke paprike
  • ½ kašičice gruvane ljute paprike
  • ¼ kašičice mlevenog muskatnog oraha
  • 100 g orzo testenine ili tarane
  • 3 stabljike svežeg peršuna sitno naseckane
  • 1 šolja paradajz pelata
  • 1 šolja vode

Pogledajte i…