Salata Nicoise – Salata iz Nice

Salata Nicoise - Salata iz Nice

Lako
15 minutes

Sastojci

  • 2 paradajza
  • So i biber
  • 3 jaja
  • 1/2 zelene salate sitno naseckane
  • 1 konzerva tunjevine oceđene
  • 60 g crnih maslina bez koštice
  • 1/2 krastavca naseckanog
  • 1 šalot luk sitno naseckan ili manji ljubičasti luk
  • 5 ukiseljenih srca artičoka naseckanih
  • 1 beli luk sitno naseckan
  • 1 filet inćuna
  • 1 kašika dižon senfa
  • 2 kašike crvenog sirćeta ili jabukovog
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 3 mlada luka sitno naseckana

  • Paradajz naseckati na režnjeve i dobro posoliti i pobiberiti pa izmešati i ostaviti po strani na 10 minuta. Staviti vodu da proključa pa spustiti jaja i sačekati da voda ponovo provri.
  • Namestiti tajmer na 6 ili 7 minuta, od trenutka drugog ključanja, pa jaja nakon toga staviti u hladnu vodu kako biste zaistavili dalje kuvanje.
  • U veću posudu poređati povrće za salatu, na dno staviti zelenu salatu pa preko slagati tunjevinu, masline, krastavac, luk i artičoke, očišćena barena jaja i paradajz (zadržati sokove od paradajza).
  • U posudi gde se nalaze sokovi od paradajza dodati beli luk, inćun (izgnječiti ga viljuškom), senf, sirće i maslinovo ulje. Dobro sve promešati, kako bi se ulje sjedinilo sa ostalim sastojcima, i preliti dresingom tik pred služenje. Salatu posuti mladim lukom i poslužiti.
  • *U salatu možete dodati još sveže povrće poput: rotkvica, paprike, celera itd.
  • **Neko dodaje i bareni mladi krompir i barenu boraniju, vi odlučite u skladu sa vašim ukusom.
Tagovi inćun, jaja, masline, paradajz, salata, senf, tunjevina, zelena salata

Sastojci

  • 2 paradajza
  • So i biber
  • 3 jaja
  • 1/2 zelene salate sitno naseckane
  • 1 konzerva tunjevine oceđene
  • 60 g crnih maslina bez koštice
  • 1/2 krastavca naseckanog
  • 1 šalot luk sitno naseckan ili manji ljubičasti luk
  • 5 ukiseljenih srca artičoka naseckanih
  • 1 beli luk sitno naseckan
  • 1 filet inćuna
  • 1 kašika dižon senfa
  • 2 kašike crvenog sirćeta ili jabukovog
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 3 mlada luka sitno naseckana

Pogledajte i…