Američka pita sa borovnicama

Američka pita sa borovnicama

Srednje
3 hours

Sastojci

  • 480 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 255 g maslaca
  • 40-80 ml hladne vode
  • 750 g svežih borovnica
  • 125 g šećera
  • 25 g gustina
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/4 kašičice mlevenog đumbira
  • 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • 1/4 kašičice mlevenog klinčića
  • 1/4 kašičice mlevenog kardamoma
  • 1 rendana kora limuna
  • 50 ml soka od limuna
  • 1 belance za premazivanje
  • 2-3 kašike smeđeg šećera za posip

  • Pomešati brašno i so, pa dodati sitno seckan hladan maslac. Mesiti testo, dok se ne dobije zrnasta struktura, pa dodati hladnu vodu i formirati loptu od testa. Podeliti testo na dva jednaka dela i uviti u foliju pa ostaviti u frižideru na sat vremena da se ohladi.
  • U međuvremenu sjediniti borovnice, šećer, gustin, začine, koru limuna i sok od limuna pa ostaviti sa strane.
  • Zagrejati rernu na 220°C.
  • Razviti oklagijom jednu polovinu testa, na papiru za pečenje, pa prebaciti u kalup za tart sa odvojivim dnom (visine 4 cm, prečnika 24 cm) i utisnuti svuda po ivicama. Izliti fil u kalup sa testom, pa razviti drugu polovinu testa, i seći je na trakice širine 3 cm. Ređati trakice na koru, preprlićući ih međusobno pa ih učvrsiti za testo na ivicama (nikako za kalup kako se ne bi zalepio za isti tokom pečenja). Viljuškom utisnuti ivice pite pa je premazati sa belancetom i posuti šećerom.
  • Peći 25 minuta na 220°C pa prekriti alu folijom (napraviti rupu na sredini folije kako bi para imala gde da odlazi) i peći 40 minuta na 190°C. Ostaviti da se prohladi pa iseći i poslužiti uz sladoled od vanile.
Tagovi američka pita, borovnice, cimet, limun, tart, đumbir

Sastojci

  • 480 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 255 g maslaca
  • 40-80 ml hladne vode
  • 750 g svežih borovnica
  • 125 g šećera
  • 25 g gustina
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/4 kašičice mlevenog đumbira
  • 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • 1/4 kašičice mlevenog klinčića
  • 1/4 kašičice mlevenog kardamoma
  • 1 rendana kora limuna
  • 50 ml soka od limuna
  • 1 belance za premazivanje
  • 2-3 kašike smeđeg šećera za posip

Pogledajte i…